MONTAŽA PARKETA S KLIK SISTEMOM SPAJANJA


Parket se polaga na suho, čisto, trdno in ravno podlago. V primeru, da ugotovite višinske razlike večje od 2 mm na tekoči meter, jih morate pred začetkom polaganja parketa izravnati. Potrebno je preveriti tudi vlago v tleh, v cementnih estrihih ne sme presegati 2%, v anhidridnih 0,5% v lesu pa 8%. Talna obloga, ki ste jo kupili mora biti shranjena v sobi, kjer bo položena 48 ur v originalno zaprti embalaži.
 
Pred začetkom polaganja parketa vam priporočamo, da pazljivo pregledate deske zaradi morebitnih napak in poškodb. V primeru, da ugotovite kakršnokoli poškodbo, desk ne smete položiti, ampak se posvetujte z vašim prodajalcem parketa. Za že položene deske vam reklamacij za napake, nastale pred montažo, ne priznavamo. Deske preverite tudi glede izgleda (barvne nianse), saj jih boste le tako lahko položili tako, da bo izgled tal naraven in uravnotežen. Les je naraven material, zato so možne različne barvne nianse, kar nikakor ni predmet reklamacije.
 
Za polaganje panelnega parketa potrebujete naslednje orodje: kladivo, meter, vbodno električno žago, distančnike in udarno klado.

Kot podlago vam priporočamo uporabo različnih materialov, ki jih dobite pri vašem prodajalcu parketa, to je gastropen folija, pluta in izolacijske plošče različnih debelin.
 
V naslednjem koraku morate določiti smer polaganja desk, glede na obliko sobe in izpostavljenost sončnim žarkom. Na splošno se priporoča montaža vzdolž daljše strani sobe. Nato izmerite širino sobe in od izmerjene širine odštejete širino dilatacijskih vrzeli (običajno je to 2 x 10 mm), in nato dobljeni rezultat delite s širino, ki predstavlja širino ene deske. Na ta način dobite število vrst položenih desk in tako lahko tudi določimo za koliko je potrebno odrezati zadnjo vrsto desk.
 
V primeru, da bi bila zadnja vrsta ožja od 70 mm, je potrebno ustrezno odrezati tudi prvo vrsto desk, da dobimo simetrično širino prve in zadnje vrste desk.

Polaganje parketa začenete s polaganjem ene od izbranih zvočnih izolacij in sicer tako, da se robovi stikajo, pri uporabi podlog iz naravnih materialov pa je potrebno puščati med njimi 2 mm vrzel in 10 mm vrzel do stene.
 
Prvo desko položite s peresom proti steni. Posamezne deske spojite po čelnem spoju tako da peresa enakomerno potisnete v utore. Pri montaži si pomagajte s kladivom in nabijalom. Ko položite prvo vrsto, vstavite distančnike med položeno vrsto in steno, da dobite ustrezno dilatacijsko vrzel.
 
Polaganje naslednje vrste začnete z ostankom odrezane deske iz prve vrste, vendar le če je le-ta daljša od 50 cm. Drugo vrsto desk spojite s prvo tako, da pero vstavite v utor in pritisnete k tlem. Na koncu uporabite še udarno klado in kladivo, s katerima narahlo potisnete položeno drugo vrsto k prvi in tako popolnoma spojite vse spoje. Naslednje vrste polagate na podoben način. Z uporabo kovinskega nabijala, ki ga najdete v setu za montažo parketa, zaključite vsako vrsto, tako da čelno spojite tudi zadnjo desko v vrsti.
 
Po celotni širini prostora ob stenah je potrebno sprotno nameščati distančnike.

Opozorilo: pri montaži parket ne uporabljajte nobenih napenjal.
 
V primeru, ko imate v prostoru ovire, ki se jim morate izogniti (kot npr. cevi centralnega ogrevanja), je potrebno na deski označiti potreben izrez, del izrezati in desko položiti na običajen način. Tudi pri teh ovirah je potrebno upoštevati dilatacijsko vrzel.

Zadnjo vrsto desk ustrezno prilagodite po širini; če je potrebno rezanje, odrežite del z utorom. Deske namestimo in jih kot vse ostale stisnemo skupaj po vzdolžni in prečni strani s pomočjo nabijala. Upoštevajte razmak do stene 10 mm.
 
Ko je parket položen, odstranite distančnike in vrzel pokrite z zaključnimi letvami. Vaša nova tla so pripravljena za uporabo.
na vrh

Imate kakšno vprašanje?
 
  SALON CERKNICA
  Podskrajnik 112, SI-1380 Cerknica
  t. 01 7071 407  |  info@alpod.si

  SALON LJUBLJANA
  Ukmarjeva 2, bivša Jurčkova 233
  SI-1108 Ljubljana | t. 01 6003 460

  SALON MURSKA SOBOTA
  Noršinska ulica 6 (PC Mešič)
  SI-9000 M. Sobota | t. 08 20 54 105  
Obiščite našo novo spletno stran www.Floor-experts.si
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke