Kaj moram vedeti pred izbiro parketa

 • Talne obloge sodijo med najbolj obremenjene gradbene elemente, zato jih je potrebno premišljeno izbrati.
 • Parket je edina talna obloga, ki jo je možno zares kakovostno obnoviti do takšne mere da je primerljiva z novo talno oblogo.
 • Lastnosti parketov so različne – v veliki meri so odvisne od drevesne vrste iz katere so izdelani:
  • Trdota – za bolj obremenjene dnevne prostore izberimo trše vrste lesov. Višja številčna vrednost pomeni večjo trdoto parketa, proti vtiskom in poškodbam ter manjšo obrabo površine (glej tabelo trdot).
  • Barva – Že znotraj iste drevesne vrste je les lahko barvno zelo raznolik. Izbirajte barvo po dovolj velikem vzorcu parketa. Les s časom spreminja barvo, najbolj izrazito v začetnem obdobju, takoj po vgradnji. Ker je les naraven material, vam ne moremo zagotoviti da bo barvni odtenek dobavljenega parket popolnoma enak vzorcu. O intenzivnosti in odtenku barvne spremembe izbranega parketa povprašajte strokovnjake.
  • Kvalitetni razred parketa – parket ocenjujejo proizvajalci, glede na zunanje (estetske) značilnosti kot so grčavost, tekstura, prisotnost smolnih kanalov, barvne variacije, vrasla skorja ipd. in ga na podlagi internih ali javnih standardov uvrščajo v različne razrede: Ο, Δ, , I, II, III, A, B, C, D, ekstra, standard, rustik, VS, exquist, select, natur, design, struktur…). Te oznake se nanašajo le na izgled površine in nimajo nobene zveze s kakovostjo izdelave parketa.
  • Dimenzijska stabilnost – Les je higroskopičen matrial, kar pomeni, da se dimenzijsko prilagaja relativni zračni vlagi in vlagi v gradbeni konstrukciji. Pri spreminjanju vlažnosti se les dimenzijsko spreminja in deformira. Poznamo dimenzijsko bolj in manj stabilne lesove. Najmanj stabilna sta bukev in javor zato jih odsvetujemo za ekstremne pogoje- talno gretje. Dimenzijsko stabilnejši od masivnih so večslojni parketi. Parket priporočamo le za prostore, ki so hidroizolirani in zagotavljajo sorazmerno stabilno klimo.
  • Toplotna upornost – je zelo pomembna lastnost za parkete s talnim gretjem. Čim nižja je vrednost faktorja tem primernejši je za vgradnjo na estrih s toplovodnim talnim gretjem – Priporočamo čim tanjše (dvoslojne) parkete. Vgradnjo parketov na električno talno gretje odsvetujemo, oziroma se o tem posvetujte s strokovnjakom.
  • Površinska zaščita – Parket je lahko lakiran ali oljen. Oljen parket ima bolj naraven izgled kot lakiran, ki je lahko sijajen ali mat. Barvne razlike med lakirano in oljeno površino si oglejte na vzorcih v razstavnem salonu. Lakirana površina je manj zahtevna za tekoče vzdrževanje, ko se obrabi zahteva brušenje in lakiranje. Oljena površina zahteva tekoče vzdrževanje, generalna obnova primerno vzdrževanega oljenega parketa večinoma ni potrebna.

 

https://www.alpod.si/wp-content/uploads/2022/12/alpod-logo-2022-heigh100.png
O PODJETJU
Podjetje Alpod je največji distributer lesenih talnih oblog v JV Evropi. Poleg Slovenije s svojimi podjetji v tujini oskrbujemo naše partnerje na Hrvaškem, v Srbiji, Češki, Slovaški, Bolgariji, Italiji, BiH, Črni Gori, Makedoniji, Kosovu, Albaniji.
KONTAKT
Podskrajnik 112, SI-1380 Cerknica
BREZPLAČNA PONUDBA

Brezplačna ponudba

  Ali želite, da Vam montažo opravijo naši strokovnjaki?

  Kako ste izvedeli za nas? (označite)

  CERTIFIKATI
  https://www.alpod.si/wp-content/uploads/2019/04/aaa-certifikat.jpg
  https://www.alpod.si/wp-content/uploads/2019/04/quadal.jpg
  SLEDITE NAM