Montaža parketa s klik sistemom spajanja

Parket se polaga na suho, čisto, trdno in ravno podlago. V primeru, da ugotovite višinske razlike večje od 2 mm na tekoči meter, jih morate pred začetkom polaganja parketa izravnati. Potrebno je preveriti tudi vlago v tleh, v cementnih estrihih ne sme presegati 2%, v anhidridnih 0,5% v lesu pa 8%. Talna obloga, ki ste jo kupili mora biti shranjena v sobi, kjer bo položena 48 ur v originalno zaprti embalaži.

pregled deskePred začetkom polaganja parketa vam priporočamo, da pazljivo pregledate deske zaradi morebitnih napak in poškodb. V primeru, da ugotovite kakršnokoli poškodbo, desk ne smete položiti, ampak se posvetujte z vašim prodajalcem parketa. Za že položene deske vam reklamacij za napake, nastale pred montažo, ne priznavamo. Deske preverite tudi glede izgleda (barvne nianse), saj jih boste le tako lahko položili tako, da bo izgled tal naraven in uravnotežen. Les je naraven material, zato so možne različne barvne nianse, kar nikakor ni predmet reklamacije.

orodje za polaganje parketaZa polaganje panelnega parketa potrebujete naslednje orodje: kladivo, meter, vbodno električno žago, distančnike in udarno klado.

Kot podlago vam priporočamo uporabo različnih materialov, ki jih dobite pri vašem prodajalcu parketa, to je gastropen folija, pluta in izolacijske plošče različnih debelin.

 

smer polaganja deskV naslednjem koraku morate določiti smer polaganja desk, glede na obliko sobe in izpostavljenost sončnim žarkom. Na splošno se priporoča montaža vzdolž daljše strani sobe. Nato izmerite širino sobe in od izmerjene širine odštejete širino dilatacijskih vrzeli (običajno je to 2 x 10 mm), in nato dobljeni rezultat delite s širino, ki predstavlja širino ene deske. Na ta način dobite število vrst položenih desk in tako lahko tudi določimo za koliko je potrebno odrezati zadnjo vrsto desk.

 

simetrična širinaV primeru, da bi bila zadnja vrsta ožja od 70 mm, je potrebno ustrezno odrezati tudi prvo vrsto desk, da dobimo simetrično širino prve in zadnje vrste desk.

Polaganje parketa začenete s polaganjem ene od izbranih zvočnih izolacij in sicer tako, da se robovi stikajo, pri uporabi podlog iz naravnih materialov pa je potrebno puščati med njimi 2 mm vrzel in 10 mm vrzel do stene.

 

prva deskaPrvo desko položite s peresom proti steni. Posamezne deske spojite po čelnem spoju tako da peresa enakomerno potisnete v utore. Pri montaži si pomagajte s kladivom in nabijalom. Ko položite prvo vrsto, vstavite distančnike med položeno vrsto in steno, da dobite ustrezno dilatacijsko vrzel.

 

 

ostanek odrezane deskePolaganje naslednje vrste začnete z ostankom odrezane deske iz prve vrste, vendar le če je le-ta daljša od 50 cm. Drugo vrsto desk spojite s prvo tako, da pero vstavite v utor in pritisnete k tlem. Na koncu uporabite še udarno klado in kladivo, s katerima narahlo potisnete položeno drugo vrsto k prvi in tako popolnoma spojite vse spoje. Naslednje vrste polagate na podoben način. Z uporabo kovinskega nabijala, ki ga najdete v setu za montažo parketa, zaključite vsako vrsto, tako da čelno spojite tudi zadnjo desko v vrsti.

nameščanje distančnikovPo celotni širini prostora ob stenah je potrebno sprotno nameščati distančnike.

Opozorilo: pri montaži parket ne uporabljajte nobenih napenjal.

 

 

ovireV primeru, ko imate v prostoru ovire, ki se jim morate izogniti (kot npr. cevi centralnega ogrevanja), je potrebno na deski označiti potreben izrez, del izrezati in desko položiti na običajen način. Tudi pri teh ovirah je potrebno upoštevati dilatacijsko vrzel.

Zadnjo vrsto desk ustrezno prilagodite po širini; če je potrebno rezanje, odrežite del z utorom. Deske namestimo in jih kot vse ostale stisnemo skupaj po vzdolžni in prečni strani s pomočjo nabijala. Upoštevajte razmak do stene 10 mm.

zaključne letveKo je parket položen, odstranite distančnike in vrzel pokrite z zaključnimi letvami. Vaša nova tla so pripravljena za uporabo.

https://www.alpod.si/wp-content/uploads/2018/11/alpod-logo.png
O PODJETJU
Podjetje Alpod je največji distributer lesenih talnih oblog v JV Evropi. Poleg Slovenije s svojimi podjetji v tujini oskrbujemo naše partnerje na Hrvaškem, v Srbiji, Češki, Slovaški, Bolgariji, Italiji, BiH, Črni Gori, Makedoniji, Kosovu, Albaniji.
KONTAKT
Podskrajnik 112, SI-1380 Cerknica
BREZPLAČNA PONUDBA

Brezplačna ponudba

  Ali želite, da Vam montažo opravijo naši strokovnjaki?

  Kako ste izvedeli za nas? (označite)

  CERTIFIKATI
  https://www.alpod.si/wp-content/uploads/2019/04/aaa-certifikat.jpg
  https://www.alpod.si/wp-content/uploads/2019/04/quadal.jpg
  SLEDITE NAM