Laminat in vinil spadata med talne obloge, ki sta zelo enostavna za vzdrževanje. Prav to je eden od pomembnih razlogov, zakaj se zanje odloča toliko ljudi. Kljub temu pa tako laminat kot vinil zahtevata določeno mero vzdrževanja in čiščenja. Kakšen je najboljši način za čiščenje vinila oziroma laminata? Kako poskrbeti za to, da bo talna obloga ostala kot nova čim dalj časa? Je pametno vinil ali laminat čistiti z mokro krpo ali je dovolj, če ju le posesamo? Kako čim bolj poenostaviti vzdrževanje omenjenih talnih oblog? V članku vam bomo predstavili najboljše načine za čiščenje, pa tudi najpogostejše napake, ki se jim je pri vzdrževanju laminata in vinila najbolje izogniti.

Enostaven postopek za hitro čiščenje laminata in vinila

Čiščenje vinila kot laminata vam ne bo vzelo veliko časa, saj gre za odporni talni oblogi, ki ne potrebujeta posebne nege. Pravzaprav je dovolj že to, če ju vsak teden le posesate ter tako odstranite prah in morebitne druge smeti, ki so se nabrale na njih. Pri tem je pomembno, da na sesalcu uporabljate le mehke nastavke, ki preprečujejo nastanek morebitnih prask.

Za bolj učinkovito čiščenje se poleg sesanja priporočamo pometanje z mehkim sobnim omelom. Najprej torej laminat oziroma vinil dobro pometete, nato pa ju še posesate. Če boste to počeli redno vsak teden, vas bo vaša talna obloga (laminat in vinil) še dolgo razveseljevala z dobro ohranjenostjo in lepim videzom.

Za še bolj čisto talno oblogo – temeljito čiščenje laminata in vinila

Poleg rednega tedenskega čiščenja pa je na vsakih nekaj mesecev dobro laminat še bolj temeljito očistiti. Enak postopke velja tudi za vinil. V ta namen lahko uporabimo mehko in nekoliko vlažno krpo ter nekaj kapljic temu namenjenega čistila. Tako iz njega odstranimo morebitne madeže in umazanijo ter poskrbimo za zaščito vrhnjega sloja. Pri temeljitemu čiščenju laminata ali vinila si lahko pomagate z naslednjimi napotki, ki vam bodo pomagali ne le dobro očistiti vaša tla, ampak tudi poskrbeti za to, da bodo ta ostala v odličnem stanju:

 • Krpa za čiščenje naj bo čim bolj mehka, narejena iz mikrofibre ali drugih podobnih materialov, ki niso grobi in ki dobro vpijajo vodo.
 • Pri čiščenju se izogibajte uporabi prevelike količine vode. Krpa mora biti res dobro ožeta, tako da voda ne bo zastajala na talni oblogi. Manj kot boste uporabljali vode pri čiščenju, bolje bo to za vaša tla.
 • Bistveno je, da pri čiščenju uporabljate čistila, ki so namenjena posebej v ta namen. Kakršna koli druga čistila lahko laminat ali vinil poškodujejo ali ju naredijo listastega. V primeru, da ne veste, katero čistilo uporabiti, vam bodo to najbolje znali svetovati naši svetovalci.

CISCENJE LAMINATA CISCENJE VINILA SCALED 1 300X77


Naše čistilo za laminat lahko uporabite tudi za vzdrževanje in čiščenje vinila.

 

Po vsakem takšnem čiščenju bo vaš laminat kot tudi vinil spet videti kot nov. Ker gre za talno oblogo sestavljeno iz osnovne MDF plošče (velja za laminat), pa takšnega temeljitega čiščenja ni dobro izvajati prepogosto. Redno tedensko čiščenje z mokro krpo, ki se ga poslužuje marsikdo, zato na laminat ne vpliva najbolje. Veliko pametneje ga je vsak teden dobro posesati, enkrat na mesec ali na vsake dva meseca pa še bolj temeljito očistiti po zgoraj opisanem postopku. To je zagotovo najboljši postopek za vzdrževanje laminata.

Najpogostejše napake pri vzdrževanju laminata

Kljub temu da je čiščenje laminata zelo enostavno, pa se tega marsikdo loti na napačen način. Nepravilno vzdrževanje se na laminatu hitro pozna, zato se je naslednjim postopkom čiščenja pametno izogniti, saj tako lahko podaljšate življenjsko dobo vaše talne obloge in poskrbite za to, da bo čim dlje ohranila svoj prvotni videz:

 • Preveč vode škoduje vsem vrstam lesenih talnih oblog, kot tudi laminatu, zato naj bo krpa za čiščenje le vlažna in ne mokra. Voda ali kakršna koli druga tekočina na laminatu nikoli ne sme zastajati, zato mora biti krpa za čiščenje narejena iz materiala, ki čim bolje vpija tekočino.
 • Pri čiščenju laminata ne uporabljajte mila, saj boste s tem naredili več škode kot koristi. Prav tako niso primerna čistila na osnovi različnih olj, saj bo zaradi njih vaš laminat lisast oziroma se bodo na njem po sušenju poznale proge.
 • Pomembno se je izogniti premočnim čistilom, ki lahko poškodujejo vrhnji zaščitni sloj vašega laminata. V primeru, da se na laminatu pojavi trdovraten madež, je za njegovo odstranjevanje treba uporabiti čistilo, ki je namenjeno prav za laminat.
 • Krpe iz grobega materiala za čiščenje laminata niso primerne, saj ga z njimi lahko opraskate. Najbolje je uporabiti krpo iz mikrofibre ali drugega mehkega materiala.

Kako očistiti različne madeže z laminata?

Če se na laminatu pojavi madež, je pomembno predvsem to, da ga poskušamo čim prej odstraniti. Prej ko bomo ukrepali, lažje ga bo odstraniti. Poleg tega pa obstaja večja verjetnost, da bomo madež ob takojšnem ukrepanju lahko odstranili brez sledi. Kako pravilno ukrepati, je odvisno od tega, za kakšen madež gre:

 • Politje tekočine: Če se na laminat kaj polije, je treba tekočino takoj pobrisati z mehko in suho krpo. Polite tekočine nikoli ne smete dalj časa pustiti na laminatu, ampak jo je treba nemudoma pobrisati.
 • Mastni madeži: Najboljši način za odstranjevanje mastnih madežev z laminata je uporaba vrečke z ledom, ki jo položimo na madež, nato pa maščobo enostavno odstranimo s plastično lopatko. Na koncu tla dobro zbrišemo do suhega z mehko krpo.
 • Kapljice barve: Na robček ali suho mehko krpo dodamo kapljico acetona ali odstranjevalca laka za nohte, nato pa narahlo podrgnemo po madežu. Ko je madež odstranjen, tla še pobrišemo z suho in mehko krpo.

Kako dodatno zaščititi laminat?

Poleg rednega čiščenja in vzdrževanja lahko laminat preventivno zaščitimo in tako bo naša talna obloga ostala lepa dalj časa. S tovrstno zaščito poskrbimo, da se laminat ne poškoduje. Svetujemo vam, da upoštevate naslednje:

 • Na noge stolov in miz je pametno namestiti mehke, klobučevinaste blazinice, ki preprečijo praske na laminatu.
 • Predpražniki ob vhodnih vratih zelo dobro zadržijo umazanijo, pesek in majhne kamenčke, ki bi lahko poškodovali laminat.
 • Če imate domače živali, poskrbite za to, da si ob tla ne brusijo krempljev oziroma jih te ustrezno uredite ali pristrizite.
 • Pod vrtljive stole namestite prozorne zaščitne podloge

Najboljši način za čiščenje laminata in vinila

Laminat in vinil sta talni oblogi, ki nista zahtevni za vzdrževanje. Enkrat tedensko ju je dobro posesati in enkrat mesečno pomiti z mehko in vlažno krpo ter čistilom, ki je namenjeno prav za tovrstne talne obloge – to pa je pravzaprav vse. Bolj enostavno skoraj ne gre, zato sta vinil in laminat z vidika čiščenja res super izbira!