Na tržišču obstaja vrsta izdelkov in se ločijo glede na vrsto osnovne nosilne plošče. Osnovna delitev parketa je glede na število slojev iz katerega je sestavljen, to so dvoslojni parketi oziroma troslojni parketi. V samem začetku lahko dvoslojni parket delimo na dve vrsti, odvisno kakšen je njegov podporni sloj, troslojni parket pa je lahko sestavljen tudi iz več kot treh slojev.

Nekateri parketi imajo osnovno ploščo iz smreke, nekateri dvoslojni parketi z osnovo ploščo iz HDF-a (impregrirani mediapan z veliko gostoto, angleško high density fiberboard).

V nadaljevanju bomo pojasnili osnovne lastnosti obeh vrst talnih oblog, s tem vam želimo olajšali izbiro in omejiti izbor na tiste, ki so v skladu z vašimi potrebami.

Dvoslojni parket – 1. Izbira za talno gretje

Dvoslojni parket se po celotni površini lepi na tla in je zato dober zvočni izolator. Ker ima dvoslojni parket majhno konstrukcijsko debelino in tako nižjo vrednost toplotne odpornosti, je kot tak najbolj primeren za montažo na estrihe s toplovodnim talnim ogrevanjem.

Vrhnji sloj dvoslojnega parketa

Vrhnji sloj pri dvoslojnih parketih, imenovan tudi obrabni sloj, je narejen iz plemenitega, tršega lesa, debeline od 2,5 mm do 4 mm. Vrhnji sloj je najbolj pogosto hrast, bukev, jesen, oreh ali češnja. Zgornja plast parketa je obnovljiva, lahko se brusi in večkrat obnavlja, kar pomeni da je enostaven za vzdrževanje.

Nosilna plošča

Spodnja plast oziroma nosilni del, je narejen iz mehkejšega lesa ( smreka ) ali HDF-a, in je prečno vezana s zgornjim slojem plemenitega lesa.

Pri izbiri parketa je poleg izgleda ključnega pomena tudi zaščita lesa, kar pomeni, da prostori z velikimi obremenitvami rabijo bolj zaščiten parket, spalnice in manj obremenjeni prostori pa nasprotno, manj zaščiten les.

Prednosti dvoslojnih parketov

Prednost dvoslojnega parketa je v večji meri v stabilnosti lesa pri temperaturnih razlikah. Iz teh razlogov in prerezov v spodnjem sloju ( ki omogoča hitrejšo toplotno prehodnost ), je najbolj primeren za montažo na talno gretje. Klasični parket je večje gostote in ima sprememba temperature bistveno večji vpliv na spremembe na parketu.

Troslojni parket

Kot je razvidno iz imena, je troslojni parket sestavljen iz 3 plasti. Obstajata dva načina montaže: lahko ga polagamo plavajoče (parket s clic sistemom montaže) ali ga lepimo po celotni površini (sistem spajanja parketa pero-utor). V prvem primeru govorimo o suho montažnem načinu polaganja parketa, čeprav se lahko tak parket tudi lepi po celotni dolžini na podlago. Prednosti plavajočega polaganja so enostavna in hitra montaža. Takoj, ko je montaža končana, je parket pripravljen za uporabo. Montaža z lepljenjem pa zmanjša možnost škripanja in zvoka pri hoji.

Plasti troslojnega parketa:

Zgornji sloj: vrhnji sloj je narejen iz plemenitega lesa, debeline najmanj 2,3 mm. Zgornji sloj je narejen iz plemenitega lesa: hrast, jesen, bukev, javor, oreh ali češnja..

Srednji sloj: Srednji sloj  je narejen iz mehkejšega lesa ( smreka, iglavci..)

Spodnji sloj: ima funkcijo stabilizatorja celotne konstrukcije poda in je najbolj pogosto iz lesa iglavcev.

Prednosti gotovega troslojnega parketa

Osnovne prednosti so vzdržljivost, dolga življenjska doba, hitra in enostavna montaža in uporaba takoj po končani montaži. Parket se lahko vgrajuje tudi na estrihe s talnim gretjem, vendar je pogosteje uporabljen dvoslojni parket.

Zaključek

Kljub nasprotnemu prepričanju, trajnost parketa ni pogojena z zgornjim slojem parketa, ampak s kvalitetnim dizajnom, vrhunskim lepljenjem plasti, natančnostjo  obdelave, strokovno montažo in na koncu s pravilnim vzdrževanjem poda. Veliko več lahko o talnih obloga izveste pri naših strokovnjakih, zato jih obiščite v naših salonih v Cerknici, Ljubljani, Mariboru in Murski Soboti. Naši svetovalci vam bodo z veseljem pomagali izbrati talno oblogo, ki bo dala vašemu prostoru poseben pečat.

 

Dvoslojni in troslojni parketi

 

Dvoslojni parketi Style Medium

Dvoslojni parketi Style Project

Troslojni parketi Dreams

Troslojni parketi Alpine