Parket je čudovita talna obloga, ki jo najdemo v številnih domovih. Da bo vaš parket še dolgo let ostal lep, smo za vas pripravili nekaj nasvetov, kako ga lahko kar se da najbolje zaščitite pred praskami. Če boste sledili tem preprostim nasvetom, bo vaš parket videti kot nov tudi po več letih uporabe, saj na njem ne bo nobenih poškodb.

Lep parket brez prask

Nov, pravkar položen parket krasno polepša prostor. Prav to je tudi razlog, da se za takšno vrsto talne obloge odloča veliko ljudi, pri tem pa je marsikdo slabe volje, ko se na parketu pojavi kakšna praska. Če je ta na vidnem mestu ali zelo velika, je to še toliko bolj moteče, še bolj pa je moteče, če se na parketu pojavi večje število prask, saj to še kako vpliva na njegov izgled. Parket brez prask je zagotovo veliko lepši, zato ga je pomembno ohranjati takšnega in poskrbeti za to, da na njem ne nastajajo praske.

Zakaj na parketu nastanejo praske?

Nekateri menijo, da se na vsakem parketu sčasoma začnejo pojavljati praske, a to nikakor ne drži. Kakovosten, pravilno položen in vzdrževan parket je namreč talna obloga z dolgo življenjsko dobo, katerega videz je lahko tudi po mnogo letih še vedno čudovit in brez večjih poškodb. Koliko bo na njem prask, pa je odvisno od tega, kako parket uporabljamo, kaj v prostoru počnemo, kako je prostor obremenjen in podobno. Če hočemo torej preprečiti nastanek prask na našem parketu, se moramo zato najprej vprašati, zakaj do njih sploh pride, nato pa poskusiti preprečiti vzroke za njihov nastanek.

Praske se na parketu lahko pojavijo iz različnih razlogov, najpogosteje pa do njih pride zaradi premikanja pohištva. Prav zaradi tega je pomembno, da:

  1. Pohištva nikoli ne potiskajte ali drsajte po tleh

Drsanje ali potiskanje pohištva po parketu nikoli ni najboljša ideja, saj se praskam ali drugim poškodbam pri tem skorajda ni možno izogniti. Če morate premakniti določen kos pohištva, je veliko pametneje, če tega dvignete in prenesete na drugo mesto. V primeru, da gre za večji in s tem tudi težji kos, lahko ta še ob drsanju ali med potiskanjem še bolj opraska tla. Zaradi tega je pri premikanju večjih kosov pohištva pametno prositi še koga za pomoč. Tako boste zavarovali tako svojo hrbtenico kot tudi parket.

  1. Na stole namestite podložke ali drsnike iz filca

Stoli zagotovo predstavljajo tisti kos pohištva, ki ga po parketu največkrat premikamo. Vsakič, ko se želimo usesti za mizo, nekoliko premaknemo tudi stol, enako pa se zgodi, ko od mize vstanemo. Da se izognemo praskam na parketu, ki bi lahko nastale ob tem, je takoj po nakupu novih stolov pametno na njihove noge namestiti posebne podložke ali drsnike iz filca. Ti so včasih stolom že priloženi, če niso, pa se jih da kupiti tudi posebej. Tako kljub premikanju stolov vaš parket ne bo utrpel prav nobenih poškodb, ampak bo tudi pod jedilno mizo in okoli nje ostal nepoškodovan.

  1. Drsnike lahko namestite tudi na drugo pohištvo

Prask na lesenih tleh ne povzročajo le stoli, ampak tudi vsi drugi kosi pohištva. Slednje sicer manjkrat premikamo, a se to včasih kljub temu zgodi – ko sesamo ali pospravljamo, ko moramo pohištvo odmakniti, ker nam kaj pade za njega … Prav zaradi tega je pametno tudi na noge jedilne ali pisalne mize namestiti ustrezne drsnike oziroma podložke, enako pa velja za vse ostalo pohištvo, recimo fotelje ali kavč. Tako bo premikanje pohištva veliko lažje, hkrati pa na parketu ne bo puščalo nobenih neprijetnih posledic.

  1. Parket lahko zaščitite tudi s preprogo

Eno od možnosti za zaščito parketa predstavlja tudi preproga. Če so vam preproge všeč, potem je to zagotovo dobra rešitev, sploh ker je danes na voljo več različnih možnosti, materialov in vzorcev kot kdaj koli prej. Preprogo lahko namestite na primer pod klubsko mizico, na sredo dnevnega prostora ali sobe, v kateri se igrajo vaši otroci, pa tudi kam drugam. Če boste izbrali bolj mehko in debelo preprogo, bo parket na tak način še bolj zaščiten pred praskami in drugimi poškodbami, pa tudi pred padci predmetov na tla. Poleg tega pa bo preproga dušila tudi zvok in poskrbela za prijeten občutek pod nogami.

  1. Uporabite podlogo za zaščito tal

Parket lahko opraskajo tudi koleščka pisarniškega stola, zato so na tržišču voljo posebne podloge za zaščito tal, ki jih namestite ob pisalno mizo oziroma na mesto, kjer imate nameščen pisarniški stol. Takšna podloga je izdelana iz odporne plastične mase, zato dobro zaščiti tla, hkrati pa skoraj neopazna, saj je prozorne barve. Gre za zelo praktično in funkcionalno rešitev, s pomočjo katere lahko zaščitite vse bolj izpostavljene dele tal.

  1. Odpravite vzroke za nastanek prask

Če ne želite prask na parketu, je treba razmisliti, kako jih preprečiti. Poleg samega pohištva lahko parket ponevedoma poškodujete tudi z vsemi drugimi predmeti, ki jih položite na tla ali premikate po tleh. Zato je tudi pri teh treba namestiti ustrezno zaščito. Pri tem lahko v pohištvenih in drugih trgovinah za opremo doma najdete številne rešitve, ki se lahko uporabijo v ta namen.

Lahko pa kupite tudi samo debelejši filc in ga nalepite na predmete, ki bi lahko opraskali parket. Tako lahko kos filca nalepite recimo na večji lonec za rože, ki ga imate na tleh, na podoben način lahko zaščitite tudi igrače in vse ostale predmete. Če boste odpravili vzroke za nastanek prask, do njih ne bo prihajalo, vaš parket pa bo ostal lep in nepoškodovan še naprej.

Kaj narediti, če se na parketu pojavi praska?

Preventivni ukrepi so zagotovo najboljša zaščita proti praskam na parketu. V primeru, da se na parketu pojavi kakšna praska, pa nikar ne bodite preveč slabe volje – večino vrst parketa se namreč da ponovno pobrusiti. Za to se je najbolj pametno odločiti, ko je takšnih poškodb več ali po več letih uporabe, saj na tak način parket obnovimo in poskrbimo za osvežitev njegovega videza. To velja za lakiran parket. Če imate oljen parket, pa je možno pobrusiti celo samo eno ploščico, kar omogoča še bolj enostavno odpravo prask – ploščico lahko pobrusite in na novo naoljite celo kar sami. Odprava praske na oljenem parketu je tako res preprosta in vam ne bo vzela veliko časa. Potrebno je le upoštevati kakšno olje je uporabljeno na parketu in ga seveda enakega uporabiti pri obnovi deščice. Tu vam seveda lahko pomagamo mi. Obiščite naše salone ali nam pišite na info@floor-experts.si.