Laminat je odlična talna obloga, ki navdušuje tako z vsestransko funkcionalnostjo kot z lepim izgledom. Predstavlja primerno izbiro tako za bivalne kot za poslovne prostore, saj je na voljo veliko različnih vrst in vzorcev, med katerimi lahko izbirate.

Glede na uporabo laminata je potrebno izbrati pravilno debelino oz. razred uporabe.

 

Najbolj priljubljeni so laminati z videzom lesa, ki v prostor vnesejo toplino in po izgledu nadvse spominjajo na parket, vendar pa imajo v primerjavi z njim to občutno prednost, da so cenejši.

Če namesto parketa izberete laminat, lahko tako prihranite kar nekaj denarja, seveda pa je pri tem pomembno, da ne varčujete preveč, saj ima tudi kakovosten laminat svojo ceno.

Cenovno ugodna talna obloga

Veliko ljudi se za laminat odloči tudi zaradi njegove nizke cene, pri čemer pa velja nekaj previdnosti. Pametno se je izogniti tistim laminatom, ki so narejeni iz cenenih materialov, saj so takšni laminati veliko slabše odporni na praske in različne druge poškodbe, pa tudi na vlago.

Zaradi nje se lahko laminat napne, do česar največkrat pride, če je laminat narejen iz nizkokakovostne HDF osnove.

Takšni laminati so res zelo poceni, vendar z njimi najverjetneje ne boste zadovoljni, zato se splača odšteti nekaj evrov več in izbrati laminat, ki je še vedno cenovno ugoden, a vseeno kakovosten in obstojen.

Kako izbrati ustrezen laminat?

Kot že rečeno, obstaja velika izbira različnih laminatov, ki se razlikujejo tako glede na videz zgornje plasti kot glede na kakovost, materiale, iz katerih so narejeni, in različne druge lastnosti.

Zaradi tega pred izbiro velja dobro premisliti in preučiti različne možnosti, predvsem pa se je priporočljivo posvetovati s strokovnjaki, ki vam bodo pomagali izbrati laminat, ki bo ustrezal vašim potrebam in prostoru, kamor ga boste položili. Pri izbiri sicer velja upoštevati:

 • videz zgornje plasti,
 • material, iz katerega je narejen,
 • debelino laminata,
 • razred obrabe,
 • končno obdelavo površine,
 • način in sistem montaže,
 • ali je izbrani laminat primeren za talno gretje,
 • dolžino garancije.

Laminat v videzu lesa ali kamna

Najbolj klasično izbiro predstavlja laminat v videzu hrasta, ki je na voljo v številnih odtenkih, prav tako pa so ljudje radi odločajo tudi za laminat z videzom lesa bukve, oreha ali kostanja.

Čeprav laminat v videzu lesa velja za najbolj priljubljenega, pa to nikakor ne pomeni, da je to edina možnost, ki jo imate na razpolago. Zelo lepi in nadvse elegantni so tudi laminati v videzu kamna, ki imajo v primerjavi s pravim kamnom to prednost, da so cenejši in bolj enostavni za polaganje, tla pa so tudi toplejša, kot če bi nanje položili pravi kamen.

Pri tem pa je pomembno predvsem to, da izberete laminat, ki vam bo všeč in se bo skladal z ostalo opremo v prostoru.

Debelina in različni razredi obrabe

Kakšno debelino laminata izbrati? Priporočljivo je, da izberete laminat z debelino vsaj 7 mm, najbolj široko uporabni pa so laminati, ki imajo debelino okrog 10 mm. Pri izbiri ustrezne debeline je zelo pomembno, kam boste laminat položili.

V nekaterih prostorih, kot so recimo spalnice, tla niso zelo obremenjena, zato je izbrani laminat lahko tanjši kot v drugih bivalnih prostorih, kjer je obremenitev večja. Pri tem je treba upoštevati tudi tako imenovani razred obrabe, na podlagi katerega se laminati razdelijo v tri kategorije:

 • razred obrabe W31 je primeren za spalnice in druge prostore, kjer tla niso zelo obremenjena,
 • razred obrabe W32 je primerna izbira za vse bivalne prostore, kot so dnevne sobe, kuhinje in otroške sobe, prav tako pa se lahko uporablja v manj obremenjenih poslovnih prostorih,
 • razred obrabe W33 je primeren za najbolj obremenjene površine oziroma za prav vse prostore, največkrat pa se uporablja v poslovnih prostorih.

Hitro in enostavno polaganje

V primerjavi s parketom se laminat položi veliko hitreje, poleg tega pa je samo polaganje tudi nadvse enostavno. Pomembno je le, da se sledi navodilom in priporočilom proizvajalca, saj ima ustrezno polaganje tudi velik vpliv na končno obstojnost laminata.

Kljub enostavni montaži laminata vam priporočamo, da to izvedejo naši strokovno usposobljeni monterji. Potrebno se je zavedati, da ima kvaliteta laminata veliko vlogo pri tem, kakšen bo končni rezultat in kako boste z njim zadovoljni. Zato je še kako pomembno, da izberete čim bolj kakovostnega.

Laminat je primeren tudi za talno gretje

Če imate talno gretje ali ga šele načrtujete, potem morate pri izbiri talne obloge upoštevati tudi to. Niso namreč vse talne obloge primerne za polaganje čez talno ogrevanje, na kar je treba misliti tudi pri nakupu.

Zaradi talnega gretja je namreč talna obloga izpostavljena nenehnemu segrevanju, kar na določenih materialih lahko povzroči poškodbe oziroma se čez čas na njej lahko pojavijo reže.

Pod drugi strani pa imajo nekatere talne obloge tudi zelo slabo toplotno prevodnost, zaradi česar kljub talnemu gretju tla ne bodo tako prijetno topla, kot bi morala biti, oziroma boste za njihovo segrevanje porabili veliko več kurjave.

Za polaganje čez talno gretje je torej treba izbrati talno oblogo s čim boljšo toplotno prevodnostjo, ki dobro prenaša tudi višje temperature. Laminati se v tem smislu zelo dobro obnesejo, seveda pa je treba izbrati takšnega, ki je primeren za polaganje čez talno gretje, prav tako pa mora biti ta tudi pravilno položen.

Pri tem veliko vlogo igra tudi estrih, ki mora biti ustrezno pripravljen ter primerne debeline, predvsem pa je pomembno, da se pred polaganjem dobro posuši, saj na uspešnost polaganja močno vpliva tudi vsebnost vlage v estrihu. Laminat se na električno talno gretje ne polaga.

Talna obloga, ki ima številne prednosti

Glede na vse našteto laminat vsekakor predstavlja talno oblogo s številnimi prednostmi. Če iščete talno oblogo za bivalne ali poslovne prostore, je laminat zagotovo dobra izbira, ki vam bo nudila vse potrebno udobje. Njegove glavne prednosti so:

 • lep videz,
 • številne vrste, barve in vzorci,
 • ugodna cena,
 • hitro polaganje brez lepljenja,
 • enostavno vzdrževanje,
 • dobra obstojnost,
 • dolga vzdržljivost.

Pri tem je treba še enkrat poudariti, da naj bo glavni kriterij pri izbiri predvsem kakovost.

Laminat je treba izbrati predvsem glede na namembnost prostora in obremenjenost tal v njem, zato bodite pri izbiri pozorni tako na njegovo debelino kot razred obrabe.

Vsekakor se vam kakovosten laminat splača kupiti, saj velja za trpežno talno oblogo, ki vam bo zadovoljivo služila več let.

 

LAMINATI 3180 HRAST LUGANO SWPNOB31804 1