Oblikovanje prostora običajno začnemo z načrtovanjem tal. Čudovite in zanimive učinke lahko dobite tako, da namesto ravnih, lesenih desk vključite geometrijske vzorce kot so ribja kost ali chevron.

Najpogostejši in dobro poznan priljubljen slog parketa je vzorec ribje kosti. 

Parket ribja kost se pogosto uporablja, da v prostor vnese prefinjen občutek in eleganco. Je tradicionalno najbolj priljubljen vzorec polaganja parketa. Prostor, ki vključuje vzorec ribje kosti, izraža občutek zgodovine in tradicije, z mešanjem barv, dimenzij in materialov pa ustvari sodoben, moderen design.

IZ KJE IZVIRA PARKET RIBJA KOST?

Vzorec ribja kost je dobil ime po okostju ribe atlantska sleda. Sestavljen je iz pravokotnikov (herringbone) ali paralelogramov (chevron), ki so razporejeni v ponavljajočem se, simetričnem vzorcu, v obliki črke V in tvorijo značilen cik-cak učinek.

Najzgodnejše primere vzorca ribje kosti so našli v zapletenem nakitu starodavne egiptovske elite in tkaninah, ki izvirajo iz antične Italije. V rimskem imperiju so ga uporabljali pri tlakovanju cest, da bi ustvarili izjemno trpežne in stabilne prometnice.

RAZLIKA MED VZORCI RIBJE KOSTI HERRINGBONE IN CHEVRON

Na prvi pogled se zdi, da gre za enak slog tal. Če pa pogledate natančneje, boste našli različno oblikovane deske in posledično drugačen vzorec. Tako chevron kot ribja kost (herringbone) postajata vedno bolj priljubljena saj dajeta opazen, luksuzni videz.

PARKETI 29737 HERALP COU010 1
RIBJA KOST
PARKETI 29740 HERALP KIT010 1
CHEVRON

Chevron ali francoska ribja kost so lesena tla, v posebnem videzu vzorca chevron ali črke ‘V’. Zasnovan je bil posebej za ustvarjanje tega učinka. Posamezne deske so precej krajše in ožje od običajnih desk. Konci so odrezani pod kotom 30, 45 ali 60 stopinj, tako da sestavljeni tvorijo konico.

Herringbone ali ribja kost je tradicionalni vzorec polaganja parketa. Deske so manjše od običajnih desk, koti pa merijo 90 stopinj ter z izmeničnim polaganjem v obliki črke ‘V’ ustvarijo značilen cik-cak vzorec ”ribja kost”.

CHEVRON (francoska ribja kost)

  • Konci desk so odrezani pod kotom 30, 45 ali 60 stopinj.
  • Ustvari vzorec v obliki črke ‘V’, deske se stikajo v skupni točki in tvorijo konico.
RIBJA KOST CHEVRON

HERRINGBONE (ribja kost)

  • Konci desk so odrezani pod kotom 90 stopinj.
  • Ustvari značilen cik-cak vzorec.
RIBJA KOST HERRINGBONE

Tako chevron kot herringbone uporabljamo v različnih vrstah lesa, v različnih dimenzijah, obdelavah, gradacijah, z različnimi površinami. Nudita brezčasen luksuzni videz in sta vedno bolj priljubljena.

POLAGANJE VZORCA RIBJA KOST

Parket ribja kost se polaga z lepljenjem na podlago. Najpogostejša smer polaganja je vzporedno z najdaljšo steno v prostoru ali proti oknu.

Za vse, ki parketa ribja kost ne želite lepiti, pa je v pestri ponudbi Alpod na voljo kolekcija troslojnega parketa Artisan-herringbone, ki omogoča plavajoče polaganje na klik sistem, kot prikazuje sledeči video.

Vgradnja parketa v vzorcu ribja kost lahko predstavlja izziv. Naši strokovnjaki vam bodo z veseljem pomagali. Pišite nam z vašimi vprašanji in odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

NEKAJ NASVETOV IN PRIPOROČIL

  • Zaradi stabilnosti priporočamo vgradnjo dvoslojnega (debelina 10-11 mm) ali troslojnega (debelina 14-15 mm) parketa, saj masivni parket ob spremembah vlage in temperature lahko razpoka ali spremeni obliko.
  • Parket redno čistite in vzdržujte v skladu s površinsko obdelavo in navodili.
  • Pri čiščenju uporabljajte priporočena čistila in vzdrževalna sredstva.
  • Če imate položen parket v kuhinji, jo redno zračite ter pregledujte kuhinjske naprave, da preprečite neprijetna presenečenja.
  • V prostoru, kjer imate položen parket, vzdržujte optimalno zračno vlago in temperaturo.
  • Ob izlivih vode, tla čim prej očistite in posušite, da zmanjšate možnost in obseg škode ter preprečite madeže.

KATERE KOLEKCIJE PARKETA RIBJA KOST SO NA VOLJO?

Talne obloge, primerne za polaganje v vzorcu ribja kost si lahko ogledate tako, da v kategoriji ”parket” v filtru označite željeni vzorec polaganja (ribja kost/chevron).

Priporočamo vam ogled kolekcij Artisan in Herritage Alpine, ki so med drugim sestavljene iz troslojnih gotovih parketov ribja kost. Herritage kolekcija vsebuje tudi dvoslojne parkete v chevron vzorcu ali klasični ribji kosti.

PARKET TGP 1L HRAST CHEVRON 45 PROVENCE NATURAL KRT MAT LAK 4-mV
ARTISAN
PARKET TGP 1L HRAST DIMLJEN ASPEN CDE OLJE KRT L/D T+G
HERRITAGE ALPINE

POGOSTA VPRAŠANJA

Moderen design na čist in sodoben način ponovno vključuje brezčasen in tradicionalen vzorec ribje kosti. Z uporabo sodobnih rešitev, barv in materialov mu je vdihnil novo življenje.

Parket ribja kost je trend v notranjem oblikovanju. Prestižni vzorec ribja kost v kombinaciji s čudovitim naravnim materialom – lesom, ustvari občutek tradicije, vrhunski videz in eleganco. Mešanje starega z novim in sodobnega s tradicionalnim, ustvari prostor z značajem.

Lepota se izraža v preprosti uporabnosti oblike, zato se vračamo h klasiki. Ribja kost zagotavlja subtilni naravni občutek, po katerem hrepenijo naši kupci, zanimiv je, ne da bi bil vpadljiv.

Ribja kost je najbolj priljubljen in trajen vzorec polaganja parketa, zaradi česar je ta slog prepoznaven skozi vsa obdobja zgodovine. Od leta 2018 priljubljenost vzorcev parketov herringbone in chevron izrazito naraščata. 

Tla v vzorcu ribje kosti so odličen način, da se v modernem ambientu počutite bolj domače, udobno in pristno, saj v prostor vnese osebni pridih.

Vzorec tal lahko znatno vpliva na velikost vašega prostora. Nekateri notranji oblikovalci uporabljajo vzorec ribje kosti, da ustvarijo vizualno večji prostor.

Čeprav se zdi, da takšen pester vzorec ni primeren za majhne prostore, je ribja kost ravno tisto, kar le ta potrebuje. Ker človeško oko privlači široki del vzorca ‘V’ v ribji kosti, ga ta posledično naredi optično večjega. Prostor se nam torej zdi večji.

V preteklosti je parket ribja kost veljal za drago, prefinjeno in trajno talno oblogo. Še vedno ga lahko občudujemo v starih dvorcih, luksuznih stanovanjih in drugih dragocenih zgodovinskih objektih.

Današnja, sodobna različica parketa ribja kost je veliko bolj dostopna, saj se cene ne razlikujejo od cen drugih parketov.

Za moderen in trpežen parket ribja kost je zelo primeren hrast. Za pester izgled poskrbi pisana paleta barvnih odtenkov, ki so na razpolago v različnih gradacijah in površinskih obdelavah. Kombinacije barv in tehničnih značilnosti, nudijo neskončno izbiro dekorjev.

Čudovita izbira je orehov les, ki se s svojo naravno eleganco, odlično dopolnjuje s prestižno obliko ribje kosti.

Parket ribja kost je primeren za vgradnjo na toplovodno talno gretje takrat, ko je sestavljen kot dvoslojni parket (debelina 10-11 mm) ali troslojni parket (debelina 14-15 mm).

Na razpolago je v različnih dimenzijah desk, različnih gradacijah in površinskih obdelavah. Lahko je lakiran ali oljen.

Masivni parket ribja kost ni primeren za talno gretje.

Brezčasna, lesena tla so priljubljena izbira tudi v sodobnih kuhinjah. Pogosto se uporabljajo za pritličja odprtega tipa, ki vključujejo tudi kuhinjske niše. Ob pravilnem vzdrževanju je parket ribja kost popolnoma primeren za kuhinjo. Ker je higieničen ter enostaven za nego, zagotavlja prijeten, naraven in topel občutek bivanja.

Glede na obliko vam nudimo oba vzorca ribje kosti, torej tako herringbone kot tudi chevron.

Dimenzija: Glede na dimenzijo desk je parket ribja kost na razpolago v klasičnih dolžinah 300 mm pa vse do 900 mm ter širinah od 70 mm do 130 mm. Dvoslojni parket najdete v debelini 10-11 mm, troslojni pa 14-15 mm.

Gradacija: Glede na gradacijo lahko izbirate med zanimivimi, atraktivnimi in kratkočasnimi rustikalnimi variantami ali izbranimi, elegantnimi kolekcijami brez večjih grč in barvnih razlik.

Zaščita: Glede na zaščitni sloj pa se lahko odločite za lakiran ali oljen parket.

PARKET PO MERI: KOLEKCIJA FOUR SEASONS

Za vas, ki imate vizijo in si želite nekaj svojega, drugačnega in posebnega, smo pripravili unikatno kolekcijo FOUR SEASONS.

To je kolekcija, kjer sami izdelate parket popolnoma po vaših željah. Imate prosto izbiro dimenzij, gradacije, barve in obdelave parketa.