Parket v kuhinji postaja vse bolj priljubljen trend, ki prinaša naravno lepoto lesa v srce vašega doma. Čeprav les v preteklosti ni bil pogosta izbira za kuhinje, so sodobne tehnike in materiali omogočili, da les v teh prostorih odlično služi svojemu namenu. Ta trend narašča med lastniki domov, ki želijo v svoje kuhinje vnesti eleganco in toplino, ki jo nudi les.

Lesena talna obloga je tudi edina talna obloga, ki jo je mogoče obnoviti do te mere, da izgleda kot nova.

KAJ MORATE VEDETI PRED IZBIRO LESENIH TAL ZA VAŠO KUHINJO?

Preden se odločite za lesena tla v vaši kuhinji, je pomembno biti dobro informiran o različnih vrstah lesa, načinih vgradnje in načinu vzdrževanja. V tem vodiču vas bomo vodili skozi 7 ključnih nasvetov za izbiro, uporabo in vzdrževanje lesnih tal, da bo vaš parket ohranil svoj čar in trajnost.

1. Zakaj so lesene talne obloge v trendu?

V zadnjem času se lesene talne obloge vse bolj uveljavljajo kot priljubljena izbira tudi za kuhinje, saj ustvarijo vizualno enotno prehajanje med kuhinjskim prostorom in ostalim bivalnimi prostori, kot sta jedilnica ali dnevna soba.

Ta trend je posledica več faktorjev:

 • Estetika in stil: Lesene talne obloge nudijo domu topel in eleganten videz, ki se lepo sklada z različnimi stili notranje opreme. Njihova naravna lepota in raznolikost vzorcev prinašata edinstven karakter vsakemu prostoru. Poleg tega so sodobni trendi v oblikovanju lesenih tal usmerjeni v raznolikost barv in zaključkov. Od svetlih in naravnih odtenkov, ki prostoru dodajo svežino in svetlost, do temnejših tonov, ki ustvarjajo bolj intimno in toplo vzdušje. Priljubljeni so tudi sivi in beljeni odtenki, ki prinašajo sodoben pridih in se odlično ujamejo s skandinavskim, minimalističnim in japandi stilom notranje opreme.
 • Občutek udobja: V primerjavi s hladnimi keramičnimi ali porcelanskimi ploščicami lesene talne obloge nudijo toplejši in prijetnejši, mehkejši občutek pod nogami. To je še posebej pomembno v prostorih, kot je kuhinja, kjer preživimo veliko časa stoje. Različne zaključne obdelave površine, kot so mat, polmat ali sijaj, lahko vplivajo na občutek in videz tal. Mat videz na primer poudari naravno teksturo lesa, medtem ko sijajni zaključki ustvarjajo bolj prefinjen videz.
 • Kohezivnost prostora: Mnogi lastniki stanovanj iščejo načine, kako ustvariti bolj povezan in harmoničen prostor. Lesene talne obloge omogočajo tekoče prehajanje med kuhinjo in drugimi deli doma, s čimer se izognejo občutku ločenosti prostorov, ki ga povzročajo različne talne obloge v različnih delih povezanega dnevnega prostora. Pri tem igrajo pomembno vlogo tudi vzorci polaganja. Tradicionalno polaganje v vzorcu ribje kosti ali francoske ribje kosti (chevron) dodaja klasičen in eleganten pridih, medtem ko bolj sodobni, linearni vzorci ustvarjajo čistejše in minimalistične linije.
 • Toplota in udobje: Les naravno oddaja toplino in udobje, kar je zaželeno v prostoru, kot je kuhinja, ki je pogosto središče domačega življenja. Sodobni trendi vključujejo tudi uporabo različnih vrst lesa v enem prostoru, kar omogoča ustvarjanje edinstvenih in personaliziranih ambientov, ki dodatno poudarijo individualnost prostora.

Ob upoštevanju teh prednosti postane jasno, zakaj so lesene talne obloge vse bolj priljubljena izbira za sodobne kuhinje. Preden se odločite za njihovo namestitev v svojem domu, pa je pomembno razumeti tudi občutljivost lesa na vodo, obrabo in morebitne poškodbe.

2. Les in voda: Pomembna kombinacija za upoštevanje pri lesenih talnih oblogah v kuhinji

Pri razmišljanju o uporabi lesenih talnih oblog v kuhinji je ključnega pomena razumeti, kako se les obnaša v stiku z vodo. To znanje vam bo pomagalo pri odločitvi, ali so lesene talne obloge primerne tudi za vaš kuhinjski prostor ter kaj lahko storite, da les ne pride v stik z vodo.

 • Vpliv vode na les: Les je naravni material, ki se na vlagi odziva s spremembami svoje oblike in dimenzije. Ko je lesena talna obloga izpostavljena vodi ali visoki vlažnosti, lahko nabrekne, se zvije in deformira.
 • Preventivni ukrepi: Ključ do ohranjanja lepote in funkcionalnosti lesenih tal v kuhinji je preventiva ter hitro in učinkovito ukrepanje ob morebitnem razlitju. Če je navlaženje površinsko, kratkotrajno in če je v primeru vodne škode voda hitro odstranjena, je tveganje za trajno škodo na lesenih tleh zelo majhno. Poleg tega je pomembno redno preverjati stanje kuhinjskih aparatov in instalacij, da preprečite morebitna neopažena puščanja.

Lesene talne obloge v vaši kuhinji bodo ostale lepe in funkcionalne dolga leta z minimalnim vložkom v čiščenje in vzdrževanje.

3. Izbira prave vrste lesa za talne obloge v kuhinji

Izbira prave vrste lesa za talne obloge

Pri izbiri lesenih talnih oblog za kuhinjo je bistveno, da se osredotočite na vrste lesa, ki so dovolj trpežne za obremenitve, ki so značilne za ta prostor. Kuhinja je okolje, kjer se dogaja veliko vsakodnevnih aktivnosti, zato je odpornost lesa na obrabo ključnega pomena. Skozi vse podrobnosti vas bodo v procesu odločanja vodili naši svetovalci v razstavnih salonih.

4. Aklimatizacija lesenih talnih oblog vašemu domu pred montažo

Ena od ključnih stopenj pri montaži lesenih talnih oblog v kuhinji je aklimatizacija lesa okolju vašega prostora. Ta proces je bistven za zagotovitev, da se les obnaša stabilno in preprečuje morebitne težave, kot so reže med deskami ali deformacije.

 • Zakaj je aklimatizacija pomembna: Značilnost lesa je, da se vedno prilagaja okolju, v katerem se nahaja. Lesene talne obloge so pogosto shranjene v skladiščih in transportirane v klimatskih pogojih, ki se lahko bistveno razlikujejo od tistih v vašem domu. Neposredna namestitev lesa, ki se ni prilagodil notranjim klimatskim razmeram, lahko povzroči, da se lesena talna obloga po namestitvi razširi ali skrči. Širjenje lahko povzroči napenjanje talne obloge, krčenje pa je vidno kot reže med deskami ali celo kot razpoke v lesu.
 • Proces prilagajanja: Lesene talne obloge je treba pred namestitvijo hraniti v zaprtih paketih v prostoru, kjer bodo položene, da se prilagodijo klimatskim razmeram, v kakršnih se bo parket nahajal po vgradnji. Temperiranje izvedemo tako, da pakete parketa zložimo na ravno podlago, v senčno lego, ki je vsaj pol metra oddaljena od sten in odmaknjena od grelnih teles. Temperiranje pred vgradnjo traja vsaj 48 ur. Pogoji morajo biti skladni z navodili za vgradnjo, temperatura zraka okvirno to pomeni 20°C in zračna vlažnost okrog 55 %. Predlagamo, da se o tem posvetujete z našimi strokovnjaki ali s polagalcem parketarjem.
 • Upoštevanje navodil proizvajalca: Za optimalne rezultate vedno sledite priporočilom proizvajalca, ki so zapisana v navodilih za polaganje. Podlaga mora biti ustrezno osušena. Talno ogrevanje zaustavite cca. 48 ur pred polaganjem, da se podlaga ohladi na cca. 20°C.  

Z ustrezno izbiro, pravilno vgradnjo in vzdrževanjem optimalnih pogojev po vgradnji ohranjate lepoto parketa in podaljšujete njegovo življenjsko dobo v kuhinji in vseh drugih prostorih.

5. Površinska zaščita in obnova lesenih talnih oblog v kuhinji

površinska zaščita talnih oblog

Pri izbiri površinske zaščite za lesena tla v kuhinji lahko izbirate med oljenim in lakiranim parketom. Vsak ima svoje prednosti in posebnosti pri vzdrževanju in obnovi.

OLJEN PARKET

 • Značilnosti: Oljen parket nudi naraven videz lesa in občutek topline. Olje prodre globoko v les, kar poudari njegovo teksturo in barvo ter les ščiti pred nečistočami in zunanjimi vplivi.
 • Vzdrževanje: Oljen parket negujemo s periodičnim nanosom novega olja. To pomaga ohranjati naravni videz in obnavlja zaščito lesa.
 • Obnova: Manjše praske in poškodbe se lahko lokalno popravijo s pomočjo olja ali seta za vzdrževanje pri barvno oljenih lesenih talnih oblogah. Lokalna popravila so bistveno lažja kot pri lakiranem parketu. Po oljenju celotnega prostora se parket osveži in lahko spet pridobi videz, ki je primerljiv z novim parketom.
 • Čiščenje: Redno pometanje ali sesanje z mehkim nastavkom, občasno vlažno čiščenje s čistili, namenjenimi za oljene površine. Izogibajte se uporabi preveč vode ali agresivnih čistil in agresivnih posegov.

LAKIRAN PARKET

 • Značilnosti: Lakiran parket ima bolj enakomeren in sijoč videz. Lak ustvari močnejši zaščitni sloj, ki je na praske, madeže in obrabo precej odpornejši od oljene površine.
 • Vzdrževanje: Redno vzdrževanje je nezahtevno. Redno čiščenje z mehko krpo ali metlo in občasno mokro čiščenje z ustreznim čistilom je običajno dovolj.
 • Obnova: Obnavljanje lakiranega parketa običajno zahteva brušenje celotne površine in ponovno lakiranje.
 • Čiščenje: Redno pometanje ali sesanje z mehkim nastavkom, občasno vlažno čiščenje z mehko vlažno krpo in čistilom za lakirane površine. Izogibajte se abrazivnim čistilom in agresivnim posegom.

Z upoštevanjem teh smernic in rednim vzdrževanjem boste zagotovili, da bodo vaše lesene talne obloge v kuhinji ostale lepe in funkcionalne dolga leta, celo več generacij, ne glede na to, ali izberete oljen ali lakiran parket. Izbrana olja in čistila za vse lesene talne obloge najdete v naši ponudbi.

6. Skrb in vzdrževanje lesenih talnih oblog

vzdrževanje lesenih talnih oblog

Ne glede na to, ali ste pravkar položili nova lesena tla v kuhinji ali pa skrbite za obstoječa, je ustrezno vzdrževanje ključno za ohranjanje njihovega videza in funkcionalnosti.

Tukaj je nekaj pomembnih nasvetov za skrb vaših lesenih tal:

 • Takojšnje čiščenje razlitij: Les je občutljiv na vlago, zato je pomembno, da razlitja vode ali drugih tekočin takoj pobrišete, da preprečite morebitno škodo.
 • Vzdrževanje ustreznih klimatskih pogojev: V prostorih naj bosta bivalna temperatura in vlaga vedno takšna, kot jo priporoča proizvajalec parketa – priporočena temperatura je okrog 20°C in relativna zračna vlažnost okrog 55 %.
 • Redno čiščenje: Redno sesanje ali pometanje. Za odstranjevanje prahu, umazanije in drobnih delcev redno sesajte ali pometajte tla. Uporabite metlo z mehkimi ščetinami ali sesalnik z mehkim nastavkom.
 • Izogibanje parnim čistilnikom: Parni čistilniki in roboti za mokro čiščenje lahko poškodujejo zaščitni sloj lesenih tal, zato jih ne uporabljajte.
 • Zaščita tal pred praskami: Na noge kuhinjskih miz, stolov in pohištva namestite mehke podloge iz klobučevine, da preprečite praske ali udrtine na lesenih tleh.
 • Preverjanje puščanja: Redno preverjajte pod umivalnikom ter okoli pomivalnega stroja in hladilnika za znake puščanja. Če odkrijete puščanje, takoj zaprite vodo in težavo uredite.
 • Uporaba zaščitne podloge: Na območjih z veliko obremenitvijo (npr. pod stoli) lahko uporabite prozorne zaščitne podloge, da zaščitite lesena tla.
 • Previdnost pri premikanju aparatov: Pri premikanju težkih aparatov, kot so pomivalni stroj, štedilnik ali hladilnik, bodite previdni, da preprečite morebitno škodo na lesenih tleh.
 • Ustrezna temperatura talnega ogrevanja: Če imate vgrajeno talno ogrevanje, naj temperatura površine tal na najtoplejšem mestu ne preseže 26–27°C.

Z upoštevanjem danih nasvetov lahko učinkovito skrbite za svoje lesene talne obloge in zagotovite, da ostanejo v odličnem stanju še dolgo let.

Upamo, da vam je ta vodič pomagal razumeti, kako izbrati in vzdrževati lesena tla v vaši kuhinji, predvsem pa se tam dobro počutiti. Če imate dodatna vprašanja ali želite izvedeti več, nam pišite na info@alpod.si