Sodoben življenjski slog je hiter in dinamičen, zato se ljudje v prostem času radi spočijemo in sprostimo. Radi uživamo v preprostem, svetlem, čistem in prijetnem domu, ki ne zahteva veliko nege. Prosti čas uživamo kvalitetno, z ljudmi, ki so nam dragi, ukvarjamo se s hobiji, ki nas veselijo in polnijo z energijo. Svojega dragocenega časa ne zapravljamo s »čiščenjem preprog in loščenjem pohištva« ampak rajši zbiramo prijetne spomine, ki nas bodo greli vse življenje.

Sodobnemu tempu je prilagojen tudi naš življenjski prostor. Priljubljen je minimalističen slog, čistih linij in funkcionalnih oblik ter uporaba praktičnih materialov, ki ne zahtevajo veliko vzdrževanja.

Vinilna talna obloga popolnoma ustreza tem potrebam, saj je trpežna, praktična za uporabo in enostavna za vgradnjo, hkrati je pa tudi polaganje vinila ena izmed prednosti te talne obloge. Številni dekorji vinila v imitacijah lesa, kamna ali keramike pa zlahka ustvarijo videz vaših tal, ki ga želite.

Vinilne talne obloge se razlikujejo:

– glede na surovinsko sestavo: LVT (Luxury Vinyl Tile) in SPC (Stone Polymer Composite)

LVT je večplasten; spodnja plast in jedro izdelku dajeta stabilnost in prožnost, za izgled poskrbi dekorativna plast HD , medtem ko PVC obrabna in UV plast ščitita tla pred vsakodnevno obrabo.

SPC, ki pomeni kamnito polimerni kompozit, ima jedro, ki je običajno sestavljeno iz približno 60% kalcijevega karbonata (apnenec), polivinilklorida in mehčalcev.

– glede na način vgradnje: polaganje vinila z lepljenjem na podlago in polaganje na klik sistem. Lepljenje vinila je najboljše prepustiti strokovnjaku, vinilno talno oblogo na klik sistem pa lahko položite kar sami. Potrebujete nekaj spretnosti, kotno ravnilo, svinčnik in olfa nož.

Vinilna talna obloga je izredno fleksibilna in se po vgradnji popolnoma prilagodi podlagi, zato je pred polaganjem vinila potrebno ustrezno pripraviti tla in material za vgradnjo. Rezultat vašega dela je zato v veliki meri odvisen od priprave tal. V nadaljevanju o tem kako pripraviti podlago in kaj vse je potrebno upoštevati pred polaganjem vinila.

Priprava podlage za polaganje vinila

Pred polaganjem vinila poskrbite, da bo podlaga ustrezno suha, gladka, ravna in čvrsta.

Ustrezne podlage so: suha lesena podlaga brez razpok ali izstopajočih delov, keramična podlaga, ki jo izravnamo z izravnalno maso ali posebnim kitom za izravnavo fug, raven betonski estrih ali podloga iz lesenih tvoriv kot je hdf, iverne ali osb plošče, le ta naj bo pripravljena 24 ur pred vgradnjo vinila.

Podlage, ki niso ustrezne so: stare tekstilne ali mehke podlage kot so preproge, vinil, linolej, pluta, podloge za laminat kot je xps, kavčuk, pluta in podobno.

Talno ogrevanje

Moderna stanovanja ogrevamo s talnim gretjem, saj je izredno ekonomično in prijetno. Vinilno talno oblogo brez težav lahko vgradite na tla s toplovodnim talnim ogrevanjem. Pred montažo vinila na talno gretje upoštevajte dve pomembni navodili. Poskrbite, da bo protokol talnega gretja, ki traja 27 dni, zaključen pred polaganjem vinila, talnega ogrevanja pa ne uporabljajte 24 ur pred polaganjem in 48 ur po polaganju novega vinila. Če uporabljate električno talno gretje, naj bo le to vgrajeno 4 cm pod površino estriha. Uporaba je dovoljena le v skladu z navodili proizvajalca talnega gretja.

Aklimatizacija

Pakete vinila pustite 48 ur odprte ležati v prostoru, da se aklimatizirajo. Material na ta način postane prožnejši, zato bo polaganje vinila veliko lažje, bolj enostavno in natančno. Aklimatizacija zmanjša možnost odprtih spojev in napak po namestitvi.

Dilatacija

Vinil deluje, kar pomeni, da se ob spremembah temperature razteza in krči. Vzrok za delovanje vinila je njegova surovinska sestava. Vinilna talna obloga zato potrebuje dovolj prostora, da se lahko nemoteno razteza in krči, v skladu s svojimi lastnostmi. Ko boste polagali vinil, poskrbite za primerno dilatacijo, ki je odvisna od velikosti in oblike prostora. V ta namen ob stenah pustite približno 0,5-1cm širok rob. Prav tako prekinite polaganje vsakega prostora pravilne oblike, ki presega velikost 8x8m ali vsak manjši prostor nepravilne oblike, kot je na primer dolg hodnik. Pomagajte si z dilatacijskimi profili. Z dilatiranjem preprečite nastanek rež ali gubanje talne obloge med uporabo.

Barvne nianse, dimenzijska stabilnost in vidnost spojev

Med proizvodnjo lahko nastanejo manjše razlike v barvi vinila. To je neizogibno in sprejemljivo, kar pomeni, da ni predmet reklamacije. Priporočamo, da pred vgradnjo pregledate deske in jih ustrezno pomešate, da dosežete naraven, enakomeren izgled vaših tal. Dovoljeno dimenzijsko odstopanje je do 0,25%. Vidnost spojev je značilna lastnost izdelka na katero vpliva temperatura, priprava podlage, vrsta lepila in natančnost montaže.

Polaganje vinila

Klik sistem močno poenostavi polaganje vinila. Pripravljena tla za polaganje vinila so suha, gladka, ravna in čvrsta. Polaganje vinila je hiter in enostaven postopek, saj potrebujete le spretnost in nekaj pripomočkov, kot so olfa nož, svinčnik in ravnilo. Talne obloge na klik sistem imajo robove posebej oblikovane v jezičke in utore, ki se prepletejo in tvorijo močan tesen spoj brez lepljenja in vijačenja.

Pri polaganju vinila se ravnajte po navodilih proizvajalca, ki jih najdete na embalaži, saj obstaja več različnih načinov spajanja. Ob robovih pustite dilatacijski prostor, tako da se vinilna talna obloga ob spremembah temperature lahko širi in krči. Ko dodate še dilatacijske profile na prehodih in zaključne letve ob robovih sten, je projekt zaključen.

Vzdrževanje in opozorila

Enostavna nega in vzdrževanje je velika prednost vinilnih talnih oblog. Zadostuje periodično čiščenje s sesalnikom za prah ter čiščenje z vlažno krpo. Za večji učinek lahko uporabite čistilo namenjeno za nego vinila, kot je npr. LAMINAT IN VINIL CLEANER. Po potrebi za osvežitev talne obloge priporočamo loščilo za vinil.

Na noge pohištva namestite klobučevinaste blazinice, da preprečite mehanske poškodbe talne obloge. Izogibajte se preprogam z gumijastimi podlogami, gumijastim pohištvenim nogam ali koleščkom, ker le te nepopravljivo poškodujejo vinil. Pisarniške stole opremite z mehkimi kolesi ali jih namestite na plastično zaščitno podlogo. Pohištva ne premikajte z vlečenjem po tleh ampak ga prenesite na drugo mesto. Vroči predmeti kot so cigaretni ogorki ali koščki žerjavice lahko tla poškodujejo. Izpostavljanje neposredni sončni svetlobi ni priporočljivo, saj se vinil lahko pregreje in prekomerno razširi, zato je v času največje osvetljenosti potrebno zasenčiti okna. Če je talna obloga na eni strani obtežena s težkim pohištvom, mora imeti na drugi strani možnost/prostor za krčenje in raztezanje.

Lahko zaključimo, da so vinilne talne obloge odlično prilagojene potrebam sodobnih ljudi, saj so trpežne, praktične za uporabo in enostavne za vgradnjo. Poleg tega, da so tople in prijetne na dotik pa dekorji vinila v imitacijah lesa, kamna ali keramike lahko zadovoljijo vsak okus.

Polaganje vinila je lahko preprosto opravilo
Polaganje vinila je lahko preprosto opravilo