Poleg lesenih talnih oblog, različnih vinilov in keramike imamo na tržišču na voljo tudi druge zanimive možnosti. V zadnjem času domove tako vedno bolj pogosto krasi pluta, in to v moderni, še bolj premišljeno zasnovani različici, ter z veliko izbiro različnih dekorjev, ki poskrbijo za unikaten in drugačen izgled prostora.

A privlačni dekorji so le še dodatna prednost med vsemi odličnimi lastnostmi, ki jih ima pluta. Talne obloge iz plute namreč nudijo prav posebno udobje pri hoji. Poleg tega je pluta naraven material, ki poskrbi za prijetno bivanje in boljšo kakovost zraka v prostoru. Talne obloge iz plute so izdelane v skladu z najvišjimi standardi, različni certifikati pa dokazujejo, da ne vsebujejo škodljivih kemikalij. V primeru, da bi radi prostore opremili funkcionalno, a hkrati poskrbeli tudi za estetski videz in udobje, so talne obloge iz plute kot nalašč za vas. Z njimi boste lahko poskrbeli za prijetno bivanje.

 

Primerjaj zvok plute in laminata

 

Test zvoka-talna obloga iz plute
Test zvoka-laminat

ZVOK PLUTE

Test zvoka

ZVOK LAMINATA

Test zvoka

 

Pluta je trpežna in odporna, z dolgo življenjsko dobo

Če iščete talno oblogo za kuhinjo, dnevno sobo ali druge bivalne prostore v vašem domu, velja vsekakor razmisliti tudi o talnih oblogah, ki so narejene iz plute. Slednje se sicer zelo dobro obnesejo tudi v bolj obremenjenih prostorih, saj gre za trpežen in odporen material z dolgo življenjsko dobo. Pluta namreč zelo dobro absorbira udarce predmetov ob tla, zaradi česar se težje poškoduje, prav tako pa obstaja večja verjetnost, da bodo tudi predmeti, ki padejo na takšno talno oblogo, ostali celi in nepoškodovani. Zaradi tega boste lahko talno oblogo iz plute nemoteno uporabljali vrsto let, pri čemer bo ostala točno takšna, kot je bila takrat, ko ste jo položili.

Za bolj udobno in prijetno hojo

Pri izbiri talne obloge je zelo pomembno, kakšen občutek nam nudi pri hoji. Če vam hlad mrzlih tal ni všeč in vas ob misli na keramiko, beton in podobne materiale kar zmrazi, boste zagotovo navdušeni nad talnimi oblogami Wicanders, ki so narejene iz plute. Pluta je namreč naravni izolator, poleg tega pa nudi veliko udobje pri hoji, saj ni pretrda – talna obloga iz plute je namreč nekoliko mehkejša kot laminat, a hkrati bolj čvrsta kot preproga. Zato nam omogoča zelo dobro stabilnost pri hoji.

Hoja po zelo trdnih tleh za naše noge, pete in hrbtenico ni najbolj zdrava izbira, veliko bolje je izbrati talno oblogo, ki s svojo mehkobo ublaži naše korake ter poskrbi za bolj prijeten občutek pri hoji. To še posebej velja za kuhinjo, saj med kuhanjem in opravljanjem gospodinjskih opravil običajno dalj časa stojimo ob kuhinjskem pultu. Če vas ob tem večkrat bolijo noge ali križ, je morda razlog za to prav pretrda talna obloga. V takem primeru je čas, da jo zamenjate, pri čemer se vam vsekakor splača razmisliti tudi o pluti. Pluta s svojo mehkobo namreč nudi odlično podlago vašim nogam.

 

Pri testiranju temperature stopal v stiku s štirimi različnimi talnimi oblogami se talna obloga iz plute izkaže kot najboljša rešitev za zadrževanje toplote in prijetno bivanje v vašem domu.

Naravne toplotne izolacijske lastnosti plute naredijo talno oblogo Wicanders zelo energetsko učinkovito, saj nudi prijeten dotik in prijeten občutek ko ste bosi. Optimalno temperaturo ohranja skozi vse leto, kar prispeva k splošnemu udobju bivanja.

 

PLUTA

PLUTA

LES

LES

VINIL

VINIL

KERAMIKA

KERAMIKA

Les

Vinil

Keramika

Hladno

Toplo

 

Kako talna obloga vpliva na zdravo bivanje?

 

Vsak od nas si želi prijetnega in zdravega okolja za bivanje, na kar imajo zelo velik vpliv tudi materiali, s katerimi si opremimo svoj dom. Zaradi tega je vsekakor pomembno, da svoj dom opremimo s čim bolj naravnimi materiali, ki ne vsebujejo nobenih kemikalij oziroma drugih škodljivih snovi, ki bi slabo vplivale na naše počutje.

Pluta je v tem smislu zelo zdrava izbira. Talne obloge iz plute Wicanders so bile tudi večkrat testirane in so dokazano ne le varne za uporabo, ampak dobro vplivajo tudi na kakovost zraka v prostoru. Zaradi tega so primerne za uporabo v šolah, vrtcih in bolnišnicah. Pluta je torej naraven material, ki dobro vpliva na zdravo bivanje, hkrati pa gre tudi za ekološki material, katerega pridelava je trajnostno naravnana in je prijazen do okolja. Pluto namreč pridobivajo iz skorje hrasta plutovca, pri čemer pa se drevesa ne poseka niti ne poškoduje, ampak to raste naprej.

Talna obloga iz plute je praktična izbira za lepši prostor

 

Zakaj izbrati prav pluto? Kako so videti talne obloge iz plute in kakšne so njihove prednosti? Pluta je na voljo v številnih različicah oziroma dekorjih, ki vsekakor poskrbijo za unikaten videz prostora, hkrati pa gre za izredno praktično talno oblogo s številnimi prednostmi:

 • hoja po pluti je prijetna, udobna in nadvse tiha,
 • pluta zelo dobro absorbira zvok, zato bodo koraki po njej veliko manj odmevali kot pri laminatu ali drugih talnih oblogah,
 • prijetna je na otip in za boso hojo,
 • gre za naravni izolator, zato vas med hojo po njej ne bo zeblo v noge, prav tako pa se bodo na tleh iz plute lahko nemoteno igrali otroci,
 • talna obloga iz plute je primerna tudi za talno gretje,
 • gre za izredno trpežno talno oblogo,
 • dobro je odporna na različne poškodbe, saj padci predmetov na tla na njej ne pustijo nobenih sledi,
 • odlikuje jo zelo dolga življenjska doba, pri čemer vrsto let ohrani svoj prvotni videz,
 • je zelo enostavna za vzdrževanje,
 • poskrbi za zdravo bivanje in kakovosten zrak v prostoru,
 • omogoča mehek, a obenem stabilen korak,
 • uporablja se lahko v kuhinji, dnevni sobi, spalnici, pisarni in vseh drugih prostorih,
 • zaradi visoke odpornosti je primerna tudi za zelo obremenjene prostore,
 • na voljo so številni sodobni dekorji, ki vam omogočajo, da videz prostora prilagodite svojemu okusu in željam,
 • poleg naravnega videza plute imate na izbiro tudi talne obloge iz plute v videzu lesa ali drugih materialov.

Talne obloge iz plute Wicanders – kakovost, ki prepriča

 

Wicanders izdeluje zelo raznolike in kakovostne talne obloge iz plute, ki so vam na voljo tudi v Sloveniji. Glavno vodilo pri njihovi izdelavi je to, da so njihovi uporabniki čim bolj zadovoljni z njimi. Zaradi tega se maksimalno trudijo, da bi bile njihove talne obloge čim bolj prijazne do uporabnikov ter da bi poskrbele za čim bolj zdravo, udobno in prijetno bivanje. Pri tem izkoriščajo naravne danosti plute in jih izboljšajo s sodobnimi pristopi in tehnologijo. Rezultat so odlične talne obloge iz plute, katerih kakovost zagotovo prepriča tudi najbolj zahtevne uporabnike.