Ustvarjate svoj novi dom, prenavljate stanovanje ali delovni prostor? Izbirate prava tla, ki zagotavljajo zdravo bivanje, ki so trpežna in praktična ter ne obremenjujejo okolja?

Da bo vaša odločitev lažja, predstavljamo seznam prednosti in slabosti, stroškov in življenjske dobe ter vpliv na zdravje in okolje najbolj priljubljenih talnih oblog:

1. del LESENE TALNE OBLOGE-PARKET in PLUTOVINASTE TALNE OBLOGE
2. del LAMINATNE TALNE OBLOGE in VINILNE TALNE OBLOGE

 

Tla, ki jih izberete so temelj notranje opreme, saj pokrivajo velikansko površino ambienta ter s tem ustvarijo vzdušje in identiteto vašega doma.

V prvi vrsti je potrebno izbrati trpežna in nestrupena tla, da zagotovite varnost in kakovostno bivanje. Ko se odločate je dobro upoštevati še življenjsko dobo, praktičnost in enostavnost za vzdrževanje. Ne nazadnje izberite talno oblogo, ki vam ugaja ter je prijetna za bivanje.

LAMINATNE TALNE OBLOGE

Ena od praktičnih in cenovno dostopnih zelenih talnih oblog je prav gotovo laminat. Je vzdržljiv, enostaven za montažo, in prijeten na pogled.


Sestava laminata je večplastna.

V osnovi vsake laminatne talne obloge je spodnja plast, ki drži ploščo naravnost.

Jedro sestavlja HDF. To je celulozna vlaknena plošča v kombinaciji z vezivi, oblikovana pod visokim pritiskom.

Surovino za vlakneno ploščo pridobivajo iz različnih virov. Prednost z vidika ohranjanja okolja je, da je laminat mogoče popolnoma reciklirati. Poleg tega za izdelavo HDF-a uporabijo ogromne količine lubja, žagovine in drugih ostankov celuloze, ki jo ustvari lesna industrija. Predelava teh odpadkov ohrani pri življenju kar nekaj dreves, saj jih ni potrebno posekati za proizvodnjo talnih oblog, kar zagotovo prispeva k varovanju gozdov. Vezivo, ki ga uporabljajo so voski, smole in melamin. V želji po izdelavi zdravju in okolju prijazne talne obloge se je količina formaldehida potrebnega za pridelavo melamina sčasoma in postopoma zmanjšala na minimum. To pomeni, da je proizvodni proces vedno bolj trajnosten ter zdravju in okolju prijazen.

Sledi plast dekorja, to je visokokakovosten tiskani design, ki daje laminatu značilen videz. Izbira dekorjev je neskončna, od videza kamna, lesa ali marmorja do drznejših vzorcev cvetja, listov ali umetnin.

Zgornji sloj je obrabni ali zaščitni sloj, ki je prijeten na dotik in poveča obstojnost tal. Obrabna plast tesni in ščiti površino pred UV sevanjem ter poškodbami, ki jih povzročajo čevlji, hišni ljubljenčki, igrače, pohištvo, sesalniki  in podobno.

 

 

Uporabne lastnosti laminatov

Laminiranje je tehnika/postopek izdelave materiala v več plasteh. S tem dosežejo, da kompozitni material doseže primerno trdnost, stabilnost, zvočno izolacijo, videz ali druge želene lastnosti. Zaradi inovativne proizvodnje je laminat videti kot, da je iz masivnega lesa ali kamna, vendar je cenovno veliko dostopnejši in izjemno praktičen za uporabo.

Primeren je tako za opremo stanovanjskih, kot tudi za vgradnjo v obremenjene poslovne objekte.

Kako debela naj bo laminatna talna obloga?

Debelina laminata je običajno med 6 in12 mm. Največja izbira laminatov je na voljo v debelini 8mm. Če želite doseči občutek čvrste lesene deske zberite 10 ali 12 mm.

Kaj je obrabni sloj laminata?

Pri izbiri laminatnih talnih oblog je ključnega pomena primernost izdelka za predvideno uporabo ali tako imenovani razred obrabe. Merilo odpornosti na obrabo je mednarodno sprejeta klasifikacija ali ocena „AC“, ki laminat razvršča po namenu uporabe na stanovanjsko ali poslovno.

Za stanovanjsko rabo je predviden razred obrabe AC3 (razred 23/31), ki je primeren za manj obremenjene površine ali AC4 (razred 32), predviden za obremenjena stanovanjska tla in poslovne prostore, kot so pisarne, kavarne, saloni in butiki.

Za komercialno rabo je primeren laminat z oceno AC4 (razred 32), AC5 (razred 33) za frekventna področja kot so trgovine, razstavni prostori, restavracije in šole in AC6 (razred 34) za zelo obremenjena območja, kot so supermarketi, letališki terminali in druge javne stavbe.

Polaganje laminatne talne obloge

Klik sistem polaganja poenostavi vgradnjo laminata. Montaža je hitra in preprosta, tako da lahko že čez vikend položite lepa in trpežna nova tla. Za montažo potrebujete le nekaj mizarske spretnosti ter osnovno orodje, kot sta krožna žaga, ravnilo, svinčnik in merilni trak. Laminat lahko celo položimo na obstoječa tla, če so le ta čvrsta, ravna in trdna. Ker je laminat gotova talna obloga, dodatno brušenje in lakiranje ni potrebno, s čimer se izognete umazaniji in agresivnim vonjavam.

Talne obloge na klik sistem imajo posebej oblikovane jezičke in utore, ki se prepletejo in tvorijo močan tesen spoj brez lepljenja in vijačenja.

Na betonska tla namestite plastično folijo, ki služi kot parna zapora. Za izolacijo zvoka lahko uporabite različne podloge. Najbolj pogosto so v rabi XPS, pluta, kavčuk ali gastropen. Debelina podloge naj ne presega 6 mm, v primeru talnega gretja pa zaradi boljše toplotne prevodnosti priporočamo 1,6 mm debelo perforirano xps podlogo. Talno oblogo položite po navodilih proizvajalca, ki jih najdete na embalaži laminata, saj obstaja več različnih načinov spajanja. Ob robovih pustite dilatacijski prostor, tako da se tla ob spremembah temperature in vlage lahko širijo in krčijo. Ko dodate še dilatacijske profile na prehodih in zaključne letve ob robovih sten je projekt zaključen.

 

Nega talne obloge iz laminata je preprosta

Za čiščenje laminata je dovolj pometanje ali sesanje in občasno pomivanje tal. Za pomivanje laminatne talne obloge ni potrebe po ostrih kemikalijah, saj so dovolj že nežna, naravna čistila ali kis, ki jih raztopimo v vodi. Pomembno je, da laminata ne čistimo mokro, ampak uporabimo le vlažno, dobro ožeto krpo, ki jo splakujemo v raztopini vode in nežnih čistil ali kisa.

 

Laminat je okolju prijazna talna obloga

Materiali, potrebni za izdelavo laminatne talne obloge, so naravni in obnovljivi. Poleg recikliranega laminata, za izdelavo uporabljajo še odpadno celulozo lesne industrije, zaradi česar je laminat izredno prijazen okolju.

Med proizvodnim procesom so z uporabo minimalističnih proizvodnih strategij, postopoma zmanjšali količino emisij, ki zmanjšujejo skupno količino ogljika proizvedenega pri proizvodnji laminatnih talnih oblog.

Laminatna talna obloga pri polaganju ne zahteva nobenih škodljivih kemikalij ali škodljivih epoksidov. To pomeni, da je zelo enostaven za namestitev in ne ne prispeva k proizvodnji škodljivih kemikalij.

Lahko rečemo, da laminat ni le okolju prijazen, ampak je morda poleg plute ena od najbolj okolju prijaznih možnosti, zato je dobra izbira za vsakogar, ki želi zmanjšati svoj ogljični odtis na zemlji.

 

VINILNE TALNE OBLOGE

Vinil je idealna talna obloga za hiter in dinamičen tempo življenja, saj je praktičen in uporaben ter ne zahteva veliko nege in vzdrževanja. To je talna obloga za vse, ki se v prostem času radi spočijejo, sprostijo in doma uživajo v preprostem, čistem in prijetnem ambientu. Vinilna talna obloga je primerna za vse, ki svojega dragocenega časa ne zapravljajo s »čiščenjem preprog in loščenjem pohištva« ampak rajši zbirajo prijetne spomine, ki jih grejejo vse življenje.

Vinilne talne obloge se razlikujejo:

– glede na surovinsko sestavo: LVT (Luxury Vinyl Tile) in SPC (Stone Polymer Composite)
LVT vinil je večplasten; spodnja plast in jedro izdelku dajeta stabilnost in prožnost, za izgled poskrbi dekorativna plast HD , medtem ko PVC obrabna in UV plast ščitita tla pred vsakodnevno obrabo.
SPC vinil (kamnito polimerni kompozit) ima jedro, ki je običajno sestavljeno iz približno 60% kalcijevega karbonata (apnenec), polivinilklorida in mehčalcev.
– glede na način vgradnje: polaganje z lepljenjem na podlago in polaganje na klik sistem. Lepljenje vinila je najboljše prepustiti strokovnjaku, vinilno talno oblogo na klik sistem pa lahko položite kar sami. Potrebujete nekaj spretnosti, kotno ravnilo, svinčnik in nož.

Rezultat vašega dela pa bo v veliki meri odvisen od priprave tal. Vinilna talna obloga je izredno fleksibilna in se po vgradnji popolnoma prilagodi podlagi, zato je pred polaganjem vinila potrebno ustrezno pripraviti tla in material za vgradnjo. Pred polaganjem vinila mora biti estrih ustrezno suh, gladek, raven in čvrst.

 

 

Prednosti in slabosti vinilnih talnih oblog

Vinilne talne obloge so odlično prilagojene potrebam modernega človeka, saj so trpežne, praktične za uporabo in enostavne za vgradnjo. Dekorji vinila v imitacijah lesa, kamna ali keramike lahko zadovoljijo vsak okus. Poleg tega so tople in prijetne na dotik.

PVC ima v vseh oblikah, od proizvodnje do odlaganja, velik negativen vpliv na okolje. Ker ni biološko razgradljiv in ga je težko in predrago reciklirati, večina sčasoma konča na odlagališčih in v sežigalnicah pri čemer se ustvarjajo nekatere zelo strupene snovi.

Ena večjih prednosti je enostavnost vgradnje, ki jo omogoča klik sistem, zato vinilne talne obloge lahko položite kar sami. Vinil zaradi svoje edinstvene strukture ne vpija vode, zato je nadvse primeren za kopalnice, kuhinje in pralnice. Plast iz steklenih vlaken, ki jo vsebujejo nekatere vinilne talne obloge pa omogoča izredno dimenzijsko stabilnost.

Zahvaljujoč PU zaščitnem sloju se vinilne talne obloge popolnoma enostavno čisti in neguje.

Kako lahko vemo, da je vinilna talna obloga zares varna?

Proizvajalci LVT so se zavezali k zmanjšanju količine zdravju škodljivih mehčal kot so ftalati, zato bodite ob nakupu pozorni na vrsto in količino teh snovi v vinilu. Poleg tega vinilna industrija pospešeno razvija izboljšave materiala, ki postopoma zmanjšujejo tako zdravstvene kot okoljske vplive, kar nam vliva nekaj optimizma.

Vinilne talne obloge Winflex, Podium in Wicanders, ki jih nudimo v prodajnih salonih Alpod, so izdelane po tehnologiji, ki sledi ekološkim trendom. Plošče ne vsebujejo ftalatov, poleg tega pa imajo opravljen antibakterijski test.

Vzdrževanje in opozorila

Zahvaljujoč PU zaščitnem sloju se vinilne talne obloge izredno enostavno čisti in vzdržuje. Zadostuje periodično čiščenje s sesalnikom za prah ter čiščenje z vlažno krpo. Za večji učinek lahko uporabite čistilo, ki je namenjeno za nego vinila, kot je npr. LAMINAT IN VINIL CLEANER. Po potrebi za osvežitev talne obloge priporočamo loščilo za vinil.

Na noge pohištva namestite klobučevinaste blazinice, da preprečite mehanske poškodbe talne obloge. Izogibajte se preprogam z gumijastimi podlogami, gumijastim pohištvenim nogam ali koleščkom, ker le te nepopravljivo poškodujejo vinil. Pisarniške stole opremite z mehkimi kolesi ali jih namestite na plastično zaščitno podlogo. Pohištva ne premikajte z vlečenjem po tleh ampak ga prenesite na drugo mesto. Vroči predmeti kot so cigaretni ogorki ali koščki žerjavice lahko tla poškodujejo. Izpostavljanje neposredni sončni svetlobi ni priporočljivo, saj se vinil lahko pregreje in prekomerno razširi, zato je v času največje osvetljenosti potrebno zasenčiti okna. Če je talna obloga na eni strani obtežena s težkim pohištvom, mora imeti na drugi strani možnost/prostor za krčenje in raztezanje.

Lahko zaključimo, da so vinilne talne obloge odlično prilagojene potrebam sodobnih ljudi, saj so trpežne, praktične za uporabo in enostavne za vgradnjo. Poleg tega, da so tople in prijetne na dotik pa dekorji vinila v imitacijah lesa, kamna ali keramike lahko zadovoljijo vsak okus.

POMOČ PRI IZBIRI

Izbira prave talne obloge ima velik vpliv na videz in počutje v vašem domu. Talnih oblog praviloma ne menjavate pogosto, kar pomeni, da boste morali s svojo odločitvijo kar nekaj časa živeti.

 

 

7 namigov v pomoč pri izbiri:

1. Prostor

Kot prvo upoštevajte prostor v katerem bodo tla položena. Pomembno vlogo pri pravilni izbiri igrajo velikost in oblika ambienta ter osvetlitev prostora. Svetle barve bodo pripomogle k temu, da bodo majhne sobe optično bolj prostorne, temnejši poudarki pa v prostor vnesejo toplino.

2. Slog

Ko ste v razstavnem salonu ali brskate po spletu, vas velika izbira lahko zavede. Ne pozabite na preprosto dejstvo, da morajo tla, ki jih izberete, dobro pristajati opremi, ki jo že imate v svojem domu. Pogovorite se s strokovnjaki, izbira pravega sloga talnih oblog za vas pa je kljub temu v veliki meri odvisna od osebne izbire in želja.

3. Praktičnost talne obloge

Drug pomemben vidik je praktičnost. Pomislite na namen vaših tal in na vrste dejavnosti, ki se izvajajo v določeni sobi. Ali bo prostor zelo obremenjen, kot je na primer hodnik, ali pa se bo soba uporabljala le občasno? V kuhinji so pogostejša razlitja in madeži, zato tam potrebujete nekaj, kar je odporno in enostavno za čiščenje. Podobno morajo imeti kopalnice talne obloge, ki so odporne na vlago.

4. Vrsta talne obloge

Zdaj, ko vemo malo več o slogu, prostoru in praktičnosti ambienta, lahko preučimo možnosti, ki so na voljo. Na voljo je raznovrstna izbira, a se dandanes najpogosteje uporabljajo lesene talne obloge, pluta, laminat in vinil.

5. Proračun

Kot je običajno v sodobnem svetu, so tudi tla lahko razmeroma poceni ali pa nesramno draga. Ugotovite koliko lahko zapravite in ostanite pri svojih zmožnostih.

6. Profesionalna vgradnja ali “naredi sam”?

Če ste spretni in izkušeni, lahko prihranite nekaj denarja in talno oblogo položite kar sami. V tem primeru vam bo izbira prave talne obloge močno olajšala delo. Talne obloge na klik sistem so kot nalašč za vaš »naredi sam« projekt. Poleg talne obloge boste potrebovali tudi primerno orodje in nekaj časa, zato vam priporočamo, da natančno ugotovite koliko boste prihranili, če se odločite za to pot. Naši svetovalci pa vam bodo z veseljem pomagali z nasveti.

Prihranite pa lahko tudi z izbiro profesionalne vgradnje. Najprej pridobite nekaj ponudb in jih primerjajte. Če izberete izkušenega mojstra, si prav gotovo lahko prihranite nekaj glavobolov, zagotovite profesionalno montažo in ne nazadnje jamstvo na vgradnjo talne obloge.

7. Vzdrževanje in nega

Zelo pomemben namig na našem seznamu pa je seveda vzdrževanje in nega. Pred nakupom ga je pametno upoštevati, saj bo izbor talne obloge močno vplival na količino dela med uporabo.

V prodajnih salonih Alpod vam nudimo pestro paleto izdelkov, ki vključuje čistila, loščila  in pripomočke za nego vseh vrst talnih oblog ter vzdrževalna olja za parket ali zunanje lesene talne obloge.

 

Hiter in dinamičen tempo življenja zahteva praktična in uporabna tla, ki ne zahtevajo veliko vzdrževanja. Z izbiro prave talne obloge si zagotovite dovolj prostega časa za počitek in sprostitev. Doma lahko maksimalno uživate v preprostem, čistem in prijetnem ambientu. Z izbiro pravih tal, prosti čas lahko porabite kvalitetno, lahko se ukvarjate hobiji, ki vas veselijo in polnijo z energijo in zbirate prijetne spomine, ki vas bodo greli vse življenje.