Ustvarjate svoj novi dom, prenavljate stanovanje ali delovni prostor? Izbirate prava tla, ki zagotavljajo zdravo bivanje, ki so trpežna in praktična ter ne obremenjujejo okolja?

Da bo vaša odločitev lažja, predstavljamo prednosti in slabosti, vpliv na zdravje in okolje, stroške in življenjsko dobo različnih, najbolj priljubljenih talnih oblog:

1. del LESENE TALNE OBLOGE-PARKET in PLUTOVINASTE TALNE OBLOGE
2. del LAMINATNE TALNE OBLOGE in VINILNE TALNE OBLOGE

Tla, ki jih izberete so temelj notranje opreme, saj pokrivajo velikansko površino ambienta ter s tem ustvarijo vzdušje in identiteto vašega doma.

V prvi vrsti je potrebno izbrati trpežna in nestrupena tla, da zagotovite varnost in kakovostno bivanje. Ko se odločate je dobro upoštevati še življenjsko dobo, praktičnost in enostavnost za vzdrževanje. Ne nazadnje izberite talno oblogo, ki vam ugaja ter je prijetna za bivanje.

LESENE TALNE OBLOGE-PARKET

Parket je najbolj priljubljena, brezčasna, naravna ter zdravju in okolju prijazna lesena talna obloga. Glede na njegovo tehnično zgradbo poznamo sestavljene in masivne parkete. Ločimo še gotove parkete, ki so že oljeni ali lakirani in surove parkete, ki jih brusimo in lakiramo šele po polaganju.

Dvoslojni parket in troslojni parket sta sestavljena iz dveh ali treh slojev lesa; spodnje plasti, jedra in zgornje plasti. Jedro in spodnjo plast običajno sestavlja smrekov les, vezana plošča ali HDF. Zgornja plast določa videz parketa in v veliki meri tudi njegove lastnosti. Sestavljajo jo lahko trpežne, trde vrste lesa, kot sta na primer hrast in jesen ali mehkejše vrste lesa kot so macesen, bor in smreka.

Masivni parket je klasična lesena talna obloga, ki ga tvori en sloj lesenih deščic s sestavo, kot je nastala v naravi. Trde vrste lesa, kot sta na primer hrast, jesen ali oreh so trpežnejše in dolgo ohranijo lep videz. Za izdelavo tako imenovanega ladijskega poda pa so priljubljene tudi mehkejše vrste lesa, kot so macesen, bor in smreka, saj rustikalni videz tovrstne talne obloge nudi toplino in poseben občutek domačnosti.

Lesene talne obloge se glede na lastnosti, cene in videz med seboj lahko bistveno razlikujejo.

Površinski videz in odpornost na obrabo sta pogojena s trdoto lesa in načinom mehanske obdelave, ki je lahko brušenje, krtačenje, skobljanje ali žaganje. Najbolj priljubljena sta brušen parket, ki ima gladko površino in krtačen parket, ki ima brazdasto površino. S krtačenjem povečajo trdoto površine in lesk talne obloge.

Ceno v veliki meri določajo gradacija, velikost in oblika desk. Večja je deska, dražji je parket, saj je pri velikih deskah izkoristek lesa veliko slabši. Zaradi zahtevnejšega postopka izdelave so višje tudi cene parketa z vzorci, kot sta ribja kost ali chevron.

Površinska zaščita parketa je lahko oljenje ali lakiranje, kar vpliva na način čiščenja in vzdrževanja in  varnost talne obloge za zdravje.

Kako v praksi izbrati pravi parket?

Živite na podeželju, v hiši z vrtom? Če ste aktivni, ustvarjalni in sproščeni, če imate živahne otroke ali hišne ljubljenčke, potrebujete parket, ki ga lahko enostavno obnovite. Za vas je gotovo najboljša izbira oljen, krtačen parket rustikalnega videza, kjer se poškodbe skoraj ne poznajo in jih zlahka sanirate.

Če pa živite mirno, v mestnem stanovanju, vaš parket ne bo preveč obremenjen in izpostavljen poškodbam. Lahko si privoščite brušeno in lakirano varianto, čiste gradacije, brez grč.

V pomoč pri izbiri, smo vam pripravili spisek prednosti in slabosti parketov, načinov vgradnje in odgovorili na najpogostejša tri vprašanja kupcev.

 

 

Prednosti in slabosti sestavljenega parketa

Najpomembnejša prednost sestavljenega parketa je njegova stabilnost, saj večplastnost kompenzira sile v lesu, ki nastajajo ob spremembah temperature in vlage. Prav zato pa je primeren tudi za vgradnjo na tla, ki so ogrevana s toplovodnim talnim gretjem. Nudi prijazen, naraven izgled in relativno dobro zvočno izolacijo. Varuje gozdove, saj z uporabo ostankov lesa v jedru parketa zmanjša potrebo po svežem, masivnem lesu. Prednost oljenega parketa je enostavna obnova in možnost lokalne sanacije ob poškodbi. Prednost lakiranega parketa pa je enostavno vzdrževanje, saj potrebuje le sesanje in občasno čiščenje z vlažno krpo.

Sestavljeni parket lahko brusimo le 1-3 krat, odvisno od debeline zgornje plasti. Za alergike pa je pomemben podatek, da sestavljen parket vsebuje lepila, ki posamezne plasti povezuje med seboj.

Prednosti in slabosti masivnega parketa

Zaradi enoplastne zgradbe nudi bogat, čvrst videz in ne vsebuje nepotrebnih lepil. Brusimo ga lahko večkrat, odvisno od debeline desk. Prednost oljenega parketa je enostavna obnova in možnost lokalne sanacije ob poškodbi, medtem, ko je prednost lakiranega parketa enostavno vzdrževanje, saj potrebuje le občasno čiščenje z vlažno krpo,

Masivni parket je nestabilen, saj močno deluje ob spremembah vlage in temperature, zato ni primeren za vgradnjo na talno gretje.

Načini vgradnje

V rabi sta dva načina vgradnje: lepljenje na podlago in plavajoč-klik sistem polaganja.

Robovi parketov, ki so namenjeni lepljenju na podlago so oblikovani kot pero in utor. Robovi parketov, ki jih vgrajujemo plavajoče pa so oblikovani v poseben klik sistem, ki omogoča vgradnjo brez lepljenja.

Tri najpogostejša vprašanja

1.Kateri parket je boljši, lakiran ali oljen?

Odgovor je odvisen od želja in potreb uporabnika, saj ima vsak od njiju določene prednosti in slabosti. Lakiran parket je enostavnejši za vzdrževanje, saj poleg čiščenja ne potrebuje posebne nege, medtem, ko je vzdrževalno oljenje oljenega parketa nujno za njegovo zaščito in lep videz. Oljiti ga je potrebno periodično, odvisno od obrabe in namena uporabe. V kuhinji, kjer je obraba večja, se priporoča vsakoletno oljenje, v spalnici kjer je obraba minimalna pa vzdržujemo le po potrebi.

Parket se med uporabo lahko poškoduje. Zgodi se, da ga opraskamo med premikanjem pohištva, s kamenčki na čevljih, med igro otrok ali s krempeljčki hišnih ljubljenčkov. Praske na lakiranem parketu lahko odstranimo le z brušenjem in ponovnim lakiranjem celotne površine, medtem ko pri oljenem parketu rahlo pobrusimo le prasko in jo ponovno naoljimo. Oljen parket tako zlahka ohrani lep in svež videz vse dokler se ga ne naveličamo.

2.Kateri parket je boljši, masivni ali sestavljeni?

Sestavljeni parketi so stabilni in zato primerni za toplovodno talno ogrevanje. Ker je debelina zgornje plasti le 3-6 mm pa omogočajo le eno do tri obnove z brušenjem.

Masivni parketi močo delujejo ob spremembi vlage in temperature, zato zlahka razpokajo in niso primerni za talno gretje. Brusimo jih lahko večkrat.

3.Kako vzdržujemo lesene talne obloge?

Čiščenje parketa je preprosto, saj potrebuje le periodično sesanje in brisanje z vlažno krpo. Priporočamo uporabo čistil, ki so namenjena za lakiran ali oljen parket, saj ta parket tudi negujejo. Oljen parket po potrebi naoljimo.

PLUTOVINASTE TALNE OBLOGE

Kljub temu, da so plutovinaste talne obloge v rabi že desetletja, še nikoli niso bile tako cenjene. Ne samo, da so čudovito tople, vodoodporne, mehke in prijetne za uporabo, ampak tudi popolnoma zelen, trajnosten in obnovljiv izdelek. Pluto se da 100% reciklirati in ponovno uporabiti, ob koncu svojega cikla pa se bo popolnoma biološko razgradila.

Pluto pridobivajo iz lubja hrasta plutovca. V nasadih posajenih v komercialne namene, drevesom periodično odstranjujejo lubje, ki pa se kmalu popolnoma obnovi. Za razliko od proizvodnje sorodnih, lesenih produktov, dreves za pridobivanje plute ni potrebno posekati. Plutovec v nasadu zato lahko živi in raste tudi od 150 do 200 let.

Za izdelavo talnih oblog pluto zmeljejo, stisnejo in jo s pomočjo smol oblikujejo v plošče.

 

 

Lastnosti, videz, prednosti in slabosti plute

Pluta ima vsekakor številne prednosti. Zaradi svojega zelenega značaja je izredno priljubljena, zato jo uporabljamo tako v zasebne, kot tudi v komercialne namene.

Glavna prednost talne obloge iz plute je njena čvrsta mehkost in voljnost. Ugodno vpliva na sklepe in stopala, zato jo posebej priporočajo v prostorih kjer veliko stojimo, kot sta na primer domača kuhinja ali frizerski salon. Slabost mehkih tal pa je, da niso odporna na mehanske poškodbe.

Pluta je higienična ter odličen toplotni in zvočni izolator, zato je izredno prijetna in primerna za otroške ali dnevne sobe, kjer se otroci lahko nemoteno igrajo na toplih tleh.

Naravni videz plute se čudovito ujema z rustikalnim ambientom, v prostor z moderno, minimalistično opremo pa vnese nekaj topline in prijaznosti. Talne obloge iz plute so tako tehnično, kot tudi vizualno na voljo v različnih izvedbah. Izbiramo lahko med čisto 100% pluto, kot je talna obloga Wise ali različne kombinacije s HDF-om in vinilom kot so na primer Autenthica, Hydrocork in Winflex Stabilo . Njen naravni videz je čudovit, lahko pa posnema videz parketa, keramike, marmorja ali atraktivnega betona.

Čista, 100% pluta in pluta z vinilom sta vodoodporni, medtem ko je pri kombinaciji plute s HDF-om potrebna previdnost, saj HDF v stiku z vodo nabrekne in se poškoduje.

Vzdrževanje in popravila talne obloge iz plute

Ko so pravilno nameščene, je za plutovinaste talne obloge razmeroma preprosto skrbeti. Za odstranjevanje drobnih delcev in umazanije je potrebno le redno pometanje ali sesanje, občasno pa tla še obrišemo z vlažno krpo. Pomembno je, da razlitje tekočin takoj obrišete in tako preprečite madeže. Ob poplavi se plutovinaste talne obloge lahko deformirajo in razbarvajo. Previsoka vlažnost lahko povzroči tudi zvijanje ali nabiranje plute, kar lahko privede do izpadanja ploščic ali upogibanja desk.

Če neposredna sončna svetloba vsak dan sije na plutovinasta tla, lahko na osvetljenih mestih pride do spremembe barve, zato se toplo priporoča uporaba zaves in senčil.

Pri izbiri talne obloge iz plute pa je potrebno vsekakor upoštevati, da ni odporna na mehanske poškodbe, pojavijo pa se lahko tudi odtisi pohištva, težkih omar, postelje, mize ali stolov. Za zaščito do neke mere pomaga uporaba pohištvenih podstavkov ali postavitev večjih kosov na ravne lesene deske ali podobne nosilne dele. Prav tako so poseben problem praske mačjih in pasjih krempljev. Striženje krempeljcev pri tem lahko pomaga, vendar bodo hišni ljubljenčki kljub temu poškodovali plutovinasta tla.

Podobno kot pri parketu je na izmed najboljših lastnosti naravnih plutovinastih tal, da njihovo površino lahko obnavljate in ji tako podarite svež videz. Obnova vključuje brušenje in lakiranje površine. Obnovite jo lahko večkrat, odvisno od debeline materiala.

Obnova z brušenjem seveda ni mogoča na sestavljenih tleh, na primer na pluti s HDF-om ali vinilom.

Polaganje plute

Tradicionalne plutovinaste talne obloge so sestavljene iz trdnih plutovinastih ploščic, ki jih lepimo na tla.

Novejša oblika plutovinastih talnih oblog so laminirane deske, ki so sestavljene iz spodnje plasti stisnjene plute, nato jedra iz vlaknene plošče srednje ali visoke gostote (MDF,HDF) ter zgornje plasti plute vrhunske kakovosti ali celo vinila. Vgradnja je izredno preprosta, saj se polaga na klik sistem.

Popolnoma zelena varianta pa je pluta Wise. To so deske iz 100% reciklirane plute, lahko jih polagamo na klik sistem ali lepimo na podlago.

Udobje, zdravje in ekonomičnost

Ena najboljših stvari plutovinaste talne obloge je, da je mehka in voljna pod nogami. Zaradi tega je pluta priljubljena v prostorih, kjer veliko in dolgo stojite. Mehka talna obloga je praktična, če se kdo po nesreči spotakne in pade, zato je odlična izbira za otroške sobe ali za starejše stanovalce, ki so nagnjeni k padcem.

Pluta vsebuje voskasto snov, imenovano suberin. Ta material ima lastnost, da odganja majhne škodljivce in žuželke. Zaradi tega so tla iz plute izredno higienična, in predstavljajo naravno, zdravo okolje.

Plutovinasta talna obloga je ekonomična izbira. V notranjosti je pluta sestavljena iz milijonov drobnih zračnih mehurčkov, ki preprečujejo prenos hrupa in učinkovito izolirajo vsak prostor. Na ta način vam pomaga, prihraniti pri računih za ogrevanje in hlajenje.

 

 

Ali je talna obloga iz plute prava izbira za vas?

Če vztrajate pri popolnoma neokrnjenih tleh, to ni pravi material za vaša tla, saj pluta zaradi svoje mehkobe sčasoma razvije patino obrabe.

Pluta pa je odlična izbira, če iščete topla, privlačna tla z udobnim, domačnim videzom. Glavni prednosti plute sta zdravje in udobje. Nedvomno je pluta najboljša izbira za vas, če so vaše prioritete udobno in zdravo bivanje ter skrb za okolje.